Vidi i klikni u “Cvrčku”

Vidi i klikni u “Cvrčku”

Hrvatski autoklub predstavio je u utorak i srijedu , 25. I 26. ožujka 2014. u Dječjem vrtiću Cvrčak Virovitica svoj program „Vidi i klikni“ namijenjen djeci od šest i sedam godina starosti koji se provodi u predškolskim grupama vrtića i prvim razredima osnovnih škola diljem Hrvatske, a realiziraju ga certificirani stručnjaci Hrvatskog autokluba.
Program obuhvaća niz situacija s kojima se djeca svakodnevno susreću na cestama, a u kojima je važno vidjeti i biti viđen. Pomoću ovog programa, djeca stječu važne informacije i vještine kojima će sigurnije sudjelovati u prometu ali i pozitivno utjecati na navike i ponašanje svojih roditelja i obitelji . Dakle, osnovni cilj inovativnog programa je naučiti djecu prepoznati i vidjeti opasnosti u prometu.

Za realizaciju programa koriste se metode učenja kroz činjenje, rad, igru i osobno iskustvo – pokazivanjem i vježbanjem. Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila,makete pješačkog prijelaza, semafora i lutke.
Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulacija prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu, korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Po završetku radionice djeca dobivaju na dar od Hrvatskog autokluba edukacijsku bojanku s dva tipa prometnih situacija – ispravnim i neispravnim.

Ovom akcijom obuhvaćeno je ukupno pet redovnih odgojnih skupina djece u godini prije polaska u školu, tj. oko 120 djece. Ukoliko ikako organizatori budu u mogućnosti, nastojat će se ponoviti još četiri ciklusa za djecu iz programa predškole.