Održan 2. državni stručni skup odgojiteljica i drugih odgojno-obrazovnih radnika u dječjim vrtićima

Održan 2. državni stručni skup odgojiteljica i drugih odgojno-obrazovnih radnika u dječjim vrtićima

Udruga Sigurna cesta organizirala je 2. državni stručni skup na temu: “Odgojiteljice i roditelji partneri u prometnoj preventivi djece rane i predškolske dobi”. Stručni skup održan je od 12. do 14. listopada 2016. u Hotelu Terme Jezerčica, Donja Stubica.
Stručni skup realiziran je uz pomoć partnera: Agencije za odgoj i obrazovanje,
Ministarstva unutarnjih poslova i Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Drugi državni stručni skup je održan za odgajateljice i zaposlene u vrtićima iz svih županija Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Uz odgojiteljice, na skupu su bili nazočni: predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, zaposlenici u dječjim vrtićima, članovi Udruge Sigurna cesta, predavači i gosti.

Na kraju 2. Državnog stručnog skupa predloženi su i usvojeni slijedeći ZAKLJUČCI:

  • 2. Državni stručni skup opravdao je svoje održavanje zbog sadržaja i tema koje su ponuđene nazočnima, kao i vidne zainteresiranosti slušatelja i korisnosti koju će imati u svojem budućem radu s djecom.
  • Prepoznata je želja za kontinuiranim i sustavnim učenjem o prometu i odgajanjem za sigurno sudjelovanje djece u prometu.
  • Neupitna je važnost i uloga odgajateljica u dječjim vrtićima u sustavnom institucionalnom stjecanju prvih znanja djece o prometu te usvajanju pozitivnih stavova, sigurnosnih navika i kulturnog i odgovornog ponašanja u prometu.
  • Postoji stalna potreba na edukaciji odgojiteljica u dječjim vrtićima te razvijanju njihovih osobnih i stručnih kompetencija za taj segment odgoja i obrazovanja djece.
  • Iskazano je žaljenje što prometni odgoj djece nije dobio svoje zasluženo mjesto u kurikularnoj reformi.
  • Stradavanja u prometu, poglavito djece, nisu društveno prihvatljiva. Ipak trebamo biti zadovoljni što djeca gotovo da i ne stradavaju u prometu na cestama, no ujedno trebamo biti zabrinuti što više od 60% djece stradava u svojstvu putnika u vozilima, i to vozilima svojih roditelja.
  • Posebno naglašavamo mjesto i ulogu odgojiteljica koje predstavljaju prirodnu sponu, odnosno nezaobilazan su čimbenik partnerstva s roditeljima u procesu osvješćivanja roditelja o važnosti prometnog odgoja djece i osnaživanja roditeljskih kompetencija za njegovu provedbu u svakodnevnim obiteljskim situacijama.
  • Svi prisutni slažu se i zalažu da ovaj projekt rada i suradnje Udruge Sigurna cesta, AZOO-e i MUP-a treba nastaviti i postati održiv za vrijeme koje dolazi jer ćemo tako svi zajedno, u Desetljeću sigurnosti cestovnog prometa, dati naš doprinos realizaciji ciljeva Desetljeća i utjecati na smanjenje stradavanja u prometu posebno u preventivi – zaštiti i ozljeđivanju djece predškolske dobi.