Korištenje sjedalice u automobilu

Korištenje sjedalice u automobilu

TIM ZA PROMETNU PREVENTIVU KRAPINSKO-ZAGORSKE ŽUPANIJE

TAMARA KLAPAČ
JASNA ZUBIĆ

Cilj akcijskog plana bio je smanjiti stradavanje djece u automobilu zbog nekorištenja autosjedalice.

Svrha programa je preventivno djelovanje na siguran prijevoz djece od kuće do vrtića korištenjem autosjedalice, a što je ujedno i tema našeg akcijskog plana.

Aktivnosti vezane uz naš plan bile su slijedeće: sastanak s ravnateljicom, prezentacija akcijskog plana lokalnoj upravi i odgojiteljskom vijeću i ostalim vrtićima naše županije. Planirale smo upoznati roditelje o važnosti sigurnog prijevoza djece putem letaka, anketa i  na tematskom roditeljskom sastanku. U provedbu plana aktivno su se uključili predstavnici Auto škole „Best“ i djelatnici MUP-a s kojima smo ostvarili kvalitetnu suradnju. Lokalna radio postaja Zabok i lokani tjednik „Zagorski list“  informirali su građane o etapama i tijeku našeg projekta.

Predstavnici MUP-a bili su gosti predavači na roditeljskom sastanku. Upoznali su roditelje s zakonskim mjerama i regulativi vezanoj uz korištenje autosjedalice. Policijski službenik boravio je u vrtiću i razgovarao s djecom o  prednostimakorištenja autosjedalice.

Na lokaloj radio postaji Zabok snimili smo radio emisiju „Pričalica“ u kojoj  smo ugostili policijskog službenika Zlatka Macana. Policajac je djeci i slušateljima na veoma pristupačan i interesantan način objasnio i  približio zašto je za njihovu sigurnost važno da budu pravilno vezani u sjedalici. Veoma važnim smatramo istaknuti i snimanje jingla pod sloganom: „Jeste li mene zavezali.“ kojeg su snimile četverogodišnje djevojčice Jana Vrdoljak i Petra Franceković. Jingl se emitira na lokalnoj radio postaji s mogućnošću distribucije na ostale radio postaje u županiji, a i šire.

Sa djecom su provedene različite imitativno-simboličke igre, imali su priliku za kvalitetno situacijsko učenje. Znatan doprinos planu bila su dječje izjave i razmišljanja koja se daju iščitati iz njihovih crteža.

Izradili smo plakat s temom: „Čemu služi autosjedalica“ koji je izložen u centralnom prostoru vrtića Bedekovčina.

Ostvarili smo i dobru suradnju s autoškolom Best i HAK-om koji su nam pomogli u osmišljavanju letka kojeg planiramo distribuirati vrtićima na nivou naše županije. Isto tako donirali su nam časopise, slikovnice i bojanke koje su  znatno pomogle u realizaciji aktivnosti s djecom.

Osmislile smo anketu za roditelje kojom smo željele dobiti u uvid kakvo je njihovo viđenje sigurnog prijevoza djece do vrtića u automobilu.

Kao indikatore ovog akcijskog plana izdvajamo: zaključke sa odgojiteljskih vijeća, dječje izjave, broj prisutnih roditelja na roditeljskom sastanku, rezultate ankete i broj anketiranih roditelja, foto i video dokumentaciju, lokalne medije, radio postaju i valorizaciju.

Realizaciju ovog plana započeli smo u rujnu, a valorizaciju planiramo ostvariti do kraja prosinca 2013. godine.

O važnosti vožnje u sjedalicama, djeca kažu:

  • Andrey – ak nas neko nabije s drugim autom, ako nisam vezan možemo se jako lupiti
  • Eva – i moja seka i ja imamo sjedalice u autu i uvijek nas vežu i mama i tata
  • Dino – moramo se vezati
  • Darija – može se dobiti i kazna ako nisi vezan
  • Karlo – ja nemam sjedalicu, ali se naslonim iza
  • Ema – ali ak si samo naslonjen možeš nastradati
  • Antun – uvijek se moramo voziti u sjedalici i na kratko i dugo. Ja sam do Dalmacije bio u sjedalici, i vezao sam se i tata je malo jače zakočil, malo sam udario u drugi zic, a zamisli teta da uopće nisam bio vezan?!
  • Fritz – ak nisi vezan moreš čez šajbu zleteti napred van i zrezati se

Dokumenti

  1. Rezultati ankete
  2. Savjeti za pravilnu upotrebu autosjedalica