Prometna preventiva u predškolskim ustanovama 2019

PETI DRŽAVNI STRUČNI SKUP
odgojiteljica i drugih odgojno-obrazovnih radnika u dječjim vrtićima

Nakon četiri vrlo uspješne godine, Sigurna cesta - Udruga za prometnu preventivu mladih i glavni partner Agencija za odgoj i obrazovanje, nastavljaju suradnju dočekavši mali jubilej. Ove smo godine organizirali i zajednički proveli jubilarni, peti po redu Državni stručni skup "PROMETNA PREVENTIVA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA"!  V. DSS održan je o ove godine od 27. i 28. svibnja  u Donjoj Stubici, u Hotelu Terme Jezerčica.

Pozdravne govore i govore podrške dali su u ime svojih institucija: Tijana Vidović, prof.  u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, mr.sc. Miron Huljak u ime Ministarstva unutarnjih poslova – Ravnateljstva policije. Drugog radnog dana skupu se pridružila se i gospođa  mr.sc. Vera Šutalo, načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe i obratila se u ime MZO.

U uvodnom dijelu stručnoga skupa predstavljen je priručnik  PROMETNA PREVENTIVA OD NAJRANIJE DOBI autora: mr.sc. Nenada Zubera, Tijane Vidović, prof. i Zlate Gunc, dipl. pedagoginje.

Osim toga najavljeno je skoro izdanje slikovnice  SRETNO I SIGURNO U VOŽNJI – Djeca putnici u vozilima roditelja, druge slikovnice iz serijala MUDRO I SIGURNO U PROMETU.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/Nenada-Zubera-Tijana-Vidović-Zlata-Gunc.jpg
//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/5_dss_sigurna_cesta.jpg

U radnome dijelu doživjeli smo pravu smotru iskustava dobre prakse koju su nam pripremile predstavnice županijskih timova prometne preventive. Drage su nam kolegice prezentirale ono što rade već godinama s djecom u dječjim vrtićima, a potaknute dosadašnjim zajedničkim radom i inicijativnom Sigurne ceste o tome da se prometni odgoj i prometna preventiva mora provoditi u, ako ne svim, onda bar u velikom broju dječjih vrtića u RH.

Poslušali smo izlaganja i razmijenili iskustva u radu:

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image4.jpeg

Blaženka Klarić Jozić iz DV Botinec iz Zagreba prezentirala je njihov projekt „VRTIĆKE PROMETNE PUSTOLOVINE“.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image5.jpeg

Suzana Košutić, odgojitelj mentor, koordinator za zagrebačku županiju, Martina Frkanec, odgojiteljica i Jelena Kosanović Hatvalić, odgojiteljica, sve iz DV Maslačak iz Zaprešića, prezentirale su njihov projekt ODGOJITELJI I RODITELJI ZNALCI, U PROMETU SIGURNI  MALCI“

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image6.jpeg

Anita Kukučka, odgojitelj – savjetnik i Hamira Perković, odgojitelj – savjetnik, iz Osijeka prezentirale su projekt  „PROMETNA PREVENTIVA-IZAZOVI I ISKUSTVA“ koji provode u DV Osijek, PC Krijesnica i PC Sjenčica.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image7.jpeg

Renata Jurić – odgojiteljica, sa svojim stručnim timom Ivanom Zelenikom, odgojiteljicom, Jadrankom Grošić - odgojiteljicom i Eleonorom Ždralović – medicinskom voditeljicom u DV Radost iz Novske, pokazale su njihove primjere iz prakse: „SIGURNO U PROMETU“, „SIGURAN SAM AKO…“, „TRATINČICE U PROMETU“, „POKAŽIMO O ČEMU UČIMO – TAJNA CJELOŽIVOTNOG UČENJA“.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image8.jpeg

Marija Lukšić, odgojitelj – mentor, iz Karlovca, DV Četiri rijeke, pokazala je  „KAKO I KOJE KOMPETENCIJE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI OSNAŽUJEMO PROMETNIM ODGOJEM“.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image9.jpeg

Drugi radni dan započeo je prezentacijom „PROMETNA KULTURA U DJEČJEM VRTIĆU ZIPKICA“ Jasne Zubić – odgojitelja mentora, iz DV Zipkica iz Zaboka.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image10.jpeg

Mirjam Kukuljan, Irena Vitaz iz DV Rijeka i Josip Kovačić iz Rijeke, upoznali su nas sa svojim iskustvom u provođenju projekta „PROMETNA PREVENTIVA ZA DJECU PREDŠKOLSKOG UZRASTA“

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image11.jpeg

Milka Šibenik Radan i Valentina Budak – odgojiteljice te Ana Marija Pavlić - pedagoginja, DV Ivanić Grad iz Ivanić Grada, prezentirale su njihov rad na projektu „PROMETNI ODGOJ I KULTURA“.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image12.jpg

Iznimno interesantno izlaganje za nažočne održala je  gospođa mr.sc. Vera Šutalo – voditeljica Službe u ministarstvu znanosti i obrazovanja: „ULAGANJE U PREDŠKOLSKI ODGOJ - VIŠESTRUKA DOBIT“.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image13.jpeg

Odgojiteljice Ksenija Sambolec i Iva Šegović iz DV Varaždin, iz Varaždina pokazale su svoj projekt  "UPORABA AUTOSJEDALICE ZA SIGURNOST DJECE U PROMETU", projekt za promicanje, preventivu, razvitak i unaprjeđenje zaštite djece predškolske dobi u prometu.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image14.jpeg

Tamara Klapač – odgojiteljica, iz DV Bedekovčina u Bedekovčini provodi u svom vrtiću projekt „PROMETNI ODGOJ“ koji nam je predočila.

//www.sigurnacesta-ppm.hr/wp-content/uploads/2019/12/image15.jpeg

I na kraju su nam odgojiteljice Martina Jug i Ines Arko, iz DV Koprivnica iz Koprivnice, pokazale projekt „ PROMETNA PREVENTIVA U DJEČJEM VRTIĆU TRATINČICA KOPRIVNICA“.

Peti Državni stručni skup završen je na zadovoljstvo svih prisutnih, a Zaključnu riječ u ime udruge Sigurna cesta izrekao je Nenad Zuber:

ZAKLJUČNA RIJEČ

Ovo što ste pokazale vašim prezentacijama dokaz je da smo pred podosta godina dobro zamislili, usmjerili i odradili ovih zajedničkih pet (sada već jubilarnih) godina.

Pokazali smo da je Sigurna cesta bila „dobar motor“ koji vas je povukao u prometnu preventivu, poučavanje o prometu i rad s dječicom na razvoju vještina za sigurno i odgovorno ponašanje i sudjelovanje u prometu.

Nikada se nisam zalagao da se ovo što mi radimo naziva projektom (iako je to danas moderno). Zašto? Zato što svaki projekt ima svoj cilj, sadržaj, sredstva, nositelje, rokove, evaluaciju učinjenoga … itd. Svaki projekt po završetku, proteku roka - prestaje.

Ovo što mi zajednički radimo zahtjeva trajanje, kontinuitet, sustavnost, održivost …

Zajednički smo uspostavili sustav! Ponosni smo na njega. I on treba trajati!

Sigurna cesta zahvaljuje svima koji su svojom participacijom u ovome sustavu pomogli na bilo koji način da se on održi, živi i da ima svoju budućnost. Prije svega Nacionalnom programu sigurnosti, našem Ministarstvu znanosti i obrazovanja, našem partneru Agenciji za odgoj i obrazovanje, Centru za vozila Hrvatske, Klinici za dječje bolesti Zagreb, Pravobraniteljici za djecu, svim uvaženim predavačima, izlagačima i sudionicima, … a najviše Vama odgojiteljicama, našim volonterkama, koje ste prepoznale značaj svega ovoga i nesebično prionule poslu u svojim dječjim vrtićima.

Ovaj peti Državni stručni skup bio je zamišljen da vi, nakon pet godina zajedničkog rada pokažete primjere dobre prakse, odnosno kako i na koji način radite s djecom na prometnoj preventivi. Prikazane su sjajne prezentacije vašega rada. Kreativnost i volja za formiranjem pozitivnih stavova o prometu kod djece vidljiva je iz svih izlaganja. Veseli posebno vaša evaluacija onoga što radite, ankete koje ste pripremile za roditelje, mala istraživanja koja doprinose potvrdi onoga što radite ili daju ideje i smjernice kako biti još bolji.

Nama je sve ovo potvrda da smo priručnik Prometna preventiva od najranije dobi dobro osmislili, da je upravo ono što vi radite i kako radite dio sadržaja i prijedloga u priručniku koji je namijenjen onima koji do sada nisu ovako sustavno, sadržajno i raznoliko radili s djecom na razvoju prometne preventive. Potvrda je to da nismo pogriješili. Sada je samo potreba da priručnik dođe u ruke što većeg broja odgojiteljica u našim dječjim vrtićima.

I na kraju – neka vas u vašemu radu i nastojanjima da budete korisni u zaštiti najranjivijih sudionika prometa – djece, ništa ne obeshrabri. Možda nećete uvijek naići na odobravanje i podršku u vašem najbližem okružju, niti u lokalnoj zajednici, možda nas sve zajedno neće razumjeti i podržati niti na višim instancama koje bi po zadaći trebale podržavati ono što radimo … no, morate biti svjesne da su vrlo čestu mnoge stvari osmišljene, izgrađivane i razvijane od strane entuzijasta i volontera. I to je očito ključ i naše priče.

Hvala vam!

Putujte sretno kućama i vašoj dječici u dječjim vrtićima - koja vas trebaju.

U nadi da ova društveno opravdana i nadasve korisna zajednička aktivnost neće zamrijeti, pozdravljamo vas uz pozdrav: Vidimo se slijedeće godine!

GALERIJA FOTOGRAFIJA