Brošura o prometnoj sigurnosti djece na putu do vrtića

Brošura o prometnoj sigurnosti djece na putu do vrtića

Tim za prometnu preventivu  Splitsko-dalmatinske  županije

Gordana Goreta, Maja Jukić

Cilj akcijskog plana bio je osposobiti djecu predškolske dobi za sigurno sudjelovanje u prometu.  Nakon izlaganja akcijskog plana za provedbu aktivnosti prometne preventive na odgojiteljskom vijeću D.V.“Marjan“ u projekt se uključilo 11 odgojnih skupina djece predškolske dobi iz područnih jedinica: D.V.“ Crvenkapica“, D.V. „Kekec“, D.V.“ Koralj“, D.V. „Pahuljica“, D.V. „Potočnica 1“ i D.V. „Veseli dani“ (ukupno oko 250 djece),  obuhvaćena su djeca mješovitih odgojnih skupina, od 3 do 6 godina starosti.

Svrha projekta je omogućiti djeci predškolske dobi stjecanje temeljnih znanja o prometnoj kulturi i prometnim pravilima. S provedbom aktivnosti projekta u našim skupinama započeli smo u rujnu pedagoške godine 2013. g, a u sklopu čega smo proveli inicijalno testiranje djece o prometnoj kulturi.

Sigurno ponašanje u prometu te poštivanje prometnih pravila uvježbavali smo u šetnjama okolicom vrtića i na prometnom poligonu  u ulozi pješaka tijekom trajanja redovnog školskog sata za djecu osnovnoškolskog uzrasta u suradnji s voditeljem školskog prometnog poligona gosp. Matom Teklićem koji  je također svakoj odgojnoj skupini održao predavanje uz prezentaciju „Siguran put od kuće do škole“.

Surađivali smo s prometnim policajcem gospodinom Pericom Orešković uz čiju smo pomoć dogovorili posjet HAK-ove male prometne škole koja je gostovala u našem vrtiću “Koralj“ od 22. – 24. listopada 2013. g.s preventivno-edukativnim programom “Vidi i klikni” a kojem je cilj djecu predškolske dobi kroz praksu i igru educirati o prometnoj sigurnosti i pravilima poput vezanja pojasa za vrijeme vožnje automobilom ili prelaska ceste.

U radionicama su tijekom trodnevnog gostovanja HAK-ove prometne škole sudjelovala djeca predškolci iz 11 odgojnih skupina naših vrtića. Uz najsuvremenije metode – učenje kroz činjenje, rad, igru i osobno iskustvo – pokazivanjem i vježbanjem  uz didaktička pomagala, automobila na napuhavanje i električnog automobila djeca su učila:

 • o pravilnom korištenju nogostupa
 • o uočavanju prometnih svjetala,
 • o prelaska ceste u situaciji kada nailazi automobil
 • vježbali su vizualni kontakt i komunikaciju s vozačem
 • upoznali su se s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila
 • o propisnom prelaženju ceste korištenjem pješačkog prijelaza
 • upoznali su se s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila
 • o propisno i pravilnom sjedenju u automobilu, korištenju dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Djeca su po završetku radionice od djelatnika HAK-a dobila na dar  edukacijsku bojanku s dva tipa prometnih situacija – ispravnim i neispravnim ponašanjem koja predstavlja žalbu djeteta upućenu roditeljima kako bi roditelji postali svjesni da je njihovo uzorno ponašanje prvi  i osnovni primjer i doprinos njihovoj sigurnosti.

Jedna od zajedničkih planiranih aktivnosti svih odgojnih skupina koje su sudjelovale u projektu prometne preventive je bio posjet kazališta „Z produkcija“ s predstavom „Prometna priča“. Prigodna lutkarska predstava koja govori o ponašanju u prometu. (Slavica i Jurica kasne u školu i pretrčavaju cestu na nedopuštenom mjestu, prelaze i preko crvenog svjetla na semaforu…prometni policajac Mate to vidi i poduči ih kako se trebaju ponašati u prometu. Kroz devet poučnih songova (zebra, semafor, prometni znakovi, Mate na raskrižju, u autu…) i domišljate dijaloge djeca su učila o prometnoj kulturi kroz interakciju s glumcima tijekom cijele predstave.)

Suradnju tijekom trajanja projekta ostvarili smo s:

 • s kolegicama odgajateljima koje su se sa svojim odgojnim skupinama uključile u projekt,
 • razvojno-pedagoškom službom D.V.“Marjan“: ravnateljica  Ani Mrnjavac, pedagoginja  Liljana Vladušić i pedagoginja Zrinka Marović
 • prometnim policajcem Pericom Orešković
 • djelatinicima HAK-a
 • voditeljem školskog prometnog poligona Matom Teklić
 • grafičkim urednikom Hrvojem Mijić
 • tiskarom „Bramil junior“
 • kazalištem „Z produkcija“
 • autorima stihova za prometnu brošuru Duškom Mucalo i Ivo Lesić
 • lokalnim radiom „Radio Dalmacija“

 

Roditelje smo obavijestili o provođenju  projekta prometne preventive u dječjim vrtićima, a kutić za roditelje smo nadopunili različitim edukativnim sadržajima: „Kako prevoziti djecu u automobilu“, „Budite djetetu primjer u prometu“, „Što kaže zakon o prijevozu djece u vozilu“, „Savjeti za roditelje“.

Indikatori provedenog akcijskog plana su: broj obuhvaćene djece, kronološka dob djeteta, rezultati inicijalnog i finalnog teoretskog i praktičnog testiranja djece o prometnoj kulturi, likovni radovi djece, izjave djece, fotografije, plakati, snimka najave projekta u organizaciji udruge Sigurna cesta na lokalnoj radio postaji, izvješće o projektu prometne preventive na službenoj stranici D.V.“Marjan“ http://www.vrticmarjan.hr/Projekti/Prometnapreventiva.aspx, broj tiskanih brošura-slikovnica.
Planiramo provesti po završetku projekta finalno anketiranje djece o prometnoj kulturi i tiskati brošuru-slikovnicu o prometnoj sigurnosti djece na putu do vrtića, a sve u svrhu podizanja svijesti i smanjivanja stradavanja djece u prometu učeći djecu pravilnom ponašanju u prometu.

Trenutno je u pripremi grafička priprema i grafička obrada za tiskanje brošura-slikovnica. Valorizaciju i prezentaciju rezultata realizirat cemo po završetku projekta do kraja 2013. godine.