Održan stručni skup za odgojiteljice u dječjim vrtićima s područja Međimurske i Varaždinske županije

Održan stručni skup za odgojiteljice u dječjim vrtićima s područja Međimurske i Varaždinske županije

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Udruge Sigurna cesta održan je stručni skup pod nazivom: PROMETNA PREVENTIVA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA – ISKUSTVA I IZAZOVI za odgojiteljice u dječjim vrtićima Međimurske i Varaždinske županije. Stručni skup je održan u Čakovcu, a domaćin je bio Dječji vrtić Cipelica.

STRUČNI SKUP ZA ODGOJITELJICE U DJEČJIM VRTIĆIMA S PODRUČJA MEĐIMURSKE I VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Ovogodišnjim projektom Udruge Sigurna cesta:  PROMETNA PREVENTIVA U PREDŠKOLSKIM USTANOVAMA, osim održanog stručnoga skupa na državnoj razini (za odgojiteljice županijskih timova i Grada Zagreba), planiran je i stručni skup na regionalnoj razini.

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je edukaciju i jednodnevni stručni skup u Čakovcu, Gradu Zrinskih, za odgojiteljice Međimurske i Varaždinske županije, a domaćin je bio Dječji vrtić Cipelica iz Čakovca.

Cilj ovoga, a i stručnih skupova koji će uslijediti u drugim županijama, jest da se što veći broj dječjih vrtića u našoj zemlji, odnosno što veći broj odgojiteljica i drugih zaposlenika u dječjim vrtićima motivira, osvijesti i prepozna potrebu sustavnog i kontinuiranog rada vezanog za prometnu preventivu i prometno obrazovanje djece vrtićke dobi. Posebno će se poticati i motivirati odgojitelje na izradu svojih akcijskih planova prometne preventive.

Neupitna je potreba naučiti djecu od najranijih dana osnovnim pravilima sigurnog ponašanja u prometu. Upozoriti ih na potencijalne opasnosti u prometu i koje posljedice proizlaze radi neprepoznavanja tih opasnosti. Djecu treba sustavno poučavati prometnim pojmovima, prometnim propisima i sigurnosnim pravilima, ustrajno zagovarati njihovu primjenu te razvijati svijest o zaštiti i samozaštiti u prometu. Realizacija ovoga podrazumijeva kompetentne i stručne odgojitelje u dječjim vrtićima iz područja prometnog obrazovanja.

Uvodne i pozdravne riječi na početku stručnoga skupa izgovorili su: Darija Drviš, prof., viša savjetnica u AZOO, Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica DV Cipelica iz Čakovca, Krešimir Ivanković, dipl.oec., predsjednik Udruge Sigurna cesta – PPM, David Vugrinec, mag.nov., pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove Grada Čakovca, Ivan Sokač, dipl.crim., načelnik Policijske uprave međimurske i Marija Ivanković, prof., voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj MZO-a.

 

Uvodno izlaganje na Stručnome skupu na temu: „Zakonsko uporište i provedba prometnog odgoja i obrazovanja s djecom rane i predškolske dobi“ održala je gospođa Marija Ivanković, prof. – voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj MZO-a.

Izlaganje na temu: „Kompetencijski okvir za planiranje ciljeva, poticaja i očekivanih ishoda te procjenu postignuća djece u području odgoja i obrazovanja za prometnu kulturu i sigurnost djece u prometu“ održale su gospođa Tijana Vidović, prof., viša stručna savjetnica MZO i gospođa Zlata Gunc, str. sur. savjetnik DV-a I.B. Mažuranić iz Zagreba.

 

Primjere iz prakse i njihova iskustva u radu s djecom iz tima Međimurske županije prezentirale su Nevenka Holetić, odgojitelj savjetnik i Dijana Majerski, odgojitelj na temu: „Prometna preventiva u predškolskim ustanovama – iskustva i izazovi
Sigurnost djece u prometu“ te Ljubica Bedić, odgojitelj i Marija Kovačić, odgojitelj na temu: „Primjeri dobre prakse prometne preventive u PO Mrav“. Tim Međimurske županije uz izlagače činile su ravnateljica Gordane Šoltić Siladi i odgojitelj Valentinea Mesari i Damira Tisaj, sve iz dječjeg vrtića Cipelica.

 

Primjere iz prakse i njihova iskustva u radu s djecom iz tima Varaždinske županije prezentirale su Iva Šegović, odgojitelj, Ksenija Sambolec, odgojitelj, iz DV-a Varaždin iz Varaždina te Davor Brezak, službenik za prometnu preventivu policijske uprave Varaždin, na temu: „Uporaba autosjedalice za sigurnost djece u prometu“.

Nakon svih izlaganja održana je rasprava.

Galerija fotografija