Prezentacija “Sigurnost djece u prometu 3”

U siječnju 2023. godine održana je prezentacija ”Sigurnost djece u prometu 3”, u riječkom vrtiću More za odgojitelje i stručne suradnike.

Prisutne je pozdravila ravnateljica Dječjeg vrtića More, Jasna Crnčić.
Prezentacija je nastala u suradnji Dječjeg vrtića More, Veleučilišta u Rijeci i Doma mladih, s naglaskom na osnaživanje odgojiteljskih kompetencija u radu na prometnoj preventivi. Svoja iskustva u radu prezentirale su Irena Vitaz i Mirjam Kukuljan, odgojiteljice podcentra Delfin. U prezentaciji su sudjelovali prof. Ivica Barišić, prof. Ivana Tomić i studenti Prometnog odjela Veleučilišta u Rijeci, koji su za potrebe odgojitelja izradili prezentaciju, računalnu igru, plakate i letke. Studenti Veleučilišta su podijelili slikovnice ”Vješto i sigurno na cesti”, koje je osigurala udruga Sigurna cesta.

Program ”Promet u predškoli” predstavila je Anika Hodak, stručna suradnica za programe u Domu mladih Rijeka. Program se sastoji od četiri radionice u trajanju od 60 minuta. Prvih 30 minuta djeca, uz voditelja radionice i odgojiteljice, u igri i uz različite poticaje uče o prometu, te razvijaju kompetencije potrebne za samostalno, sigurno i odgovorno sudjelovanje u prometu. Drugih 30 minuta rezervirano je za igru i vožnju biciklom na prometnom poligonu.
Preporuke i aktivnosti na prevenciji i zaštiti djece, te isticanje uloge i odgovornosti odraslih za njihovu sigurnost u prometu prezentirala je Danijela Žagar, savjetnica pri Uredu pravobraniteljice za djecu u Rijeci.
Skupu je prisustvovao dekan Veleučilišta prof. Saša Hirnig, te policijski službenik Jure Jurković.

Pripremila:
Irena Vitaz
Dječji vrtić More, Podcentar Delfin, Rijeka