SLIKOVNICA – Djeca putnici u vozilima javnog prijevoza – SPRETNO I PAMETNO U JAVNOM PRIJEVOZU – upravo IZIŠLA IZ TISKA!

NOVA SLIKOVNICA!

Nakladnik Sigurna cesta izdao je i treću slikovnicu iz serijala MUDRO I SIGURNO U PROMETU uz pomoć i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Na taj način Sigurna cesta postupno ispunjava jedan od svojih zadanih ciljeva – pripremu i izdavanje pomoćnog sredstva za rad s djecom u dječjim vrtićima na podizanju prometne kulture i razvoju prometne preventive.
Ova, kao i ranije izdane slikovnice,Djeca pješaci u prometu – PAŽLJIVO I SNALAŽLJIVO PJEŠICE te slikovnica Djeca putnici u automobilu – SRETNO I SIGURNO U VOŽNJI namijenjena je djeci vrtićkog i predškolskog uzrasta, njihovim odgojiteljicama, ali i roditeljima djece – kao edukativni materijal, za stjecanje temeljnih znanja o prometu, odgajanje za sigurno sudjelovanje u prometu, usvajanje osnova prometne kulture i sigurno ponašanje u prometu.

Slikovnica je koristan didaktički materijal i platforma za rad u dječjim vrtićima i osnovnim školama u području prometne preventive i sigurnosti cestovnog prometa. Kao edukativni materijal za roditelje, slikovnica pridonosi njihovom informiranju o važnosti propisnog i kulturnog ponašanja u prometu te razvoj kompetencija njihove djece za svrhovito i uzorno ponašanje u prometu.

Kreativna ideja: mr.sc. Nenad Zuber, dipl. inž. prometa
Autori: mr.sc. Nenad Zuber i Stiv Cinik;

Recenzije su napisali:

  • Vladimir Benceković, dipl.ing prometa
  • Zlata Gunc, dipl. pedagog, stručna suradnica-savjetnica u Dječjem vrtiću Ivane Brlić Mažuranić u Zagrebu.
  • mr.sc. Miron Huljak

Iz sadržaja slikovnice SPRETNO I PAMETNO U JAVNOM PRIJEVOZU, korisnog i edukativnog materijala

Kao i dosadašnje, i ova slikovnica opet priča jednu priču u slikama. Već poznati likovi iz prethodnih slikovnica Ana, Marko i njihovi roditelji se spremaju posjetiti baku vozeći se tramvajem. Slikovnica tekstom i prigodnim crtežima upućuje djecu kako se ponašati pri ulasku, vožnji i izlasku iz vozila javnoga prijevoza putnika.Posebno, zbog sigurnosti djece naglašava se što moraju, a što ne smiju činiti za vožnje tramvajem ili autobusom, a da bi ta vožnja bila sigurna, kulturna i udobna.

Želja svakog roditelja jest odgojiti pristojno, ljubazno, empatično i kulturno dijete. Lijepo ponašanje kod djeteta treba njegovati od najranije dobi. Kako se ponašati i ophoditi prema drugima u konkretnom okruženju, djeca uče od roditelja – savjetima i primjerom.

Vožnja u vozilima javnog prijevoza putnika zasigurno je okružje u kojem se zahtijeva mudro ponašanje kako bi za sve bila sigurna, bezbrižna i udobna.

Ulazak u vozila javnog prijevoza putnika, vožnja i izlazak iz njih posebno je okružje gdje se susreće velik broj ljudi. U takvim okolnostima gužve i brzine, sigurnost i oprez prije svega. Svaku prigodu treba iskoristiti za usvajanje kulturnog ponašanja, jer se ono podrazumijeva od svih, od velikih, ali i malenih. Tramvaj i autobus prava su mjesta za uvježbavanje kulturnog ponašanja prema starijim ljudima, trudnicama, mamama s malim bebama u naručju, invalidnim osobama … lijepa riječ, ustupanje mjesta za sjedenje, izbjegavanje guranja, propuštanje … treba vježbati od malena!

IZ RECENZIJE
Vladimira Bencekovića, dipl. ing. prometa

Ocjenjujem kako sam radio recenziju jednog izuzetno kvalitetnog pedagoškog materijala namijenjenoga prometnom odgoju najmlađih sudionika u prometu. Djeca početnih razreda osnovne škole mogu ga koristiti samostalno, dok djeca predškolskog uzrasta to će činiti uz pomoć odraslih. No najbolji rezultati u kontekstu prometne preventive mogu se ostvariti korištenjem slikovnice zajedno s odraslima. U tom slučaju vjerujem kako će sadržaj slikovnice utjecati na izgradbu pozitivnih stavova prema sigurnom ponašanju u prometu ne samo na djecu, već i na odrasle.

Posebne pohvale zaslužuje slikovnica kao treće izdanje u serijalu Mudro i sigurno u prometu. Takvom koncepcijom i načinom izlaganja materije cijela priča pomalo tendira biti priručnik za sudjelovanje djece u prometu.

Kao čovjek koji sam cijeli svoj radni vijek radio na raznim oblicima preventive u prometu, ovakav materijal me naprosto oduševljava. I na kraju moja osobna poruka nakladniku: ne oklijevajte s izdanjem ove slikovnice te razmišljajte o nastavku serijala. Ovakav pedagoški materijal je nasušna potreba u današnjoj prometnoj zbilji.

IZ RECENZIJE
Zlate Gunc, diplomirane pedagoginje, stručne suradnice – savjetnice u Dječjem vrtiću Ivane Brlić Mažuranić u Zagrebu

Slikovnica „Spretno i pametno u javnom prijevozu“ treća je iz serije slikovnica vezanih uz različite uloge djeteta u prometu, a ova se bavi problemom sigurnosti i kulture ophođenja djece – putnika u vozilima javnog prijevoza. U slikovnici se pojavljuju djeci već poznati likovi Ane, Marka i njihovih roditelja koji se spremaju posjetiti baku vozeći se tramvajem. Poznati lik prometnog policajca pojavljuje se u središnjem dijelu slikovnice kako bi potvrdio dobro ponašanje u vozilima javnog prijevoza, odnosno, naglasio opasnosti neprimjerenog ponašanja. Slikovnica promovira i javni prijevoz kao ekonomski i ekološki prihvatljiviji način prijevoza, jer štedi gorivo, čuva okoliš i smanjuje gužvu na cestama.

Slikovnica upućuje djecu na ponašanja koja doprinose njihovoj sigurnosti u vožnji tramvajem, odnosno, objašnjava zašto su neka opasna. U pogledu izbjegavanja opasnih situacija djeca osvješćuju da ne treba žuriti i trčati za tramvajem, da treba izbjegavati  gužvu  kod ulaska u tramvaj, odmaknuti se od ruba nogostupa, ulaziti bez guranja, držati se za rukohvat tijekom vožnje, osloboditi ulazni prostor, ne naginjati se kroz prozor, pažljivo silaziti iz tramvaja i ne istrčavati ispred tramvaja.

Vrijednost slikovnice odražava se i u činjenici da ona upućuje i na kulturno ophođenje u vozilima javnog prijevoza. Tako će djeca saznati da je pristojno prvo pustiti putnike za izađu iz vozila, a potom ući, da je važno kupiti i poništiti kartu, osloboditi ulazni prostor, skinuti ruksak s leđa kako ne bi smetao ostalim putnicima,  tiho pričati i pristojno komunicirati s putnicima, ne ometati vozača, osloboditi sjedalo invalidnim osobama, trudnicama i majkama s djecom, osobama koje nose teži predmet.

IZ RECENZIJE
mr.sc. Mirona Huljaka, Ravnateljstvo policije, Uprava policije, Služba za sigurnost cestovnog prometa

Slikovnica s mnogo kvalitetnih crteža u boji, dodatno ilustrira bitne poruke za sigurnost djece starije vrtićke i dobi nižih razreda osnovne škole, prilikom sudjelovanja u prometu u svojstvu putnika u vozilima javnog prijevoza.

Sadržaj slikovnice zadovoljava potrebnu razinu razumijevanja prometne problematike djece ciljane dobi i primjer je sinergije prometne struke, iskustva dugogodišnjeg rada s djecom u smislu odgoja i visokog umjetničkog i životnog dometa ilustratora. Posebno treba istaknuti sada već tradicionalan, simpatičan, ali ipak autoritativan lik policajca Policajka. Treba naglasiti da ova slikovnica ne zadire toliko u prometnu struku jer se zapravo radi o temi koja temeljno pripada odgojnoj komponenti rada s djecom, ali bez obzira na to, autori pokazuju kako i samo iskustvo može biti dovoljno za ovako kvalitetan uradak.

U tom smislu i Policajko u nekim scenama odstupa od svoje prometne vertikale i u čisto policijskom smislu prelazi u neke druge policijske poslove, ali bitan je pokušaj da se generalnim preventivnim radom postigne cilj cijelog nastojanja, a to je sigurno i pristojno ponašanje djece kao putnika u vozilima javnog prijevoza. S obzirom na sve navedeno, mišljenja sam da slikovnica „Spretno i pametno u javnom prijevozu“ u strukovnom smislu zadovoljava i više nego sve uobičajene kriterije.

 

Preuzmite slikovnicu