Sudjelovali smo: 21. listopada – DAN BEZ MOBITELA U PROMETU

Na poziv predsjednika Hrvatske udruge menadžera sigurnosti i voditeljice projekta „Dan bez mobitela u prometu“ predstavnici naše udruge, Krešimir Ivanković i Nenad Zuber, sudjelovali su na konferenciji “MI I NAŠI GADGETI U PROMETU!”, koja je organizirana u sklopu kampanje DAN BEZ MOBITELA U PROMETU 2019, u Hotelu International, u Zagrebu.

Već treću godinu za redom „živi“ projekt kreiran s idejom dugoročne organizacije preventivnih kampanja o korištenju mobitela u prometu i s ciljem smanjenja prometnih nesreća uzrokovanih upravo navikom telefoniranja za vožnje automobilom, biciklom ili za vrijeme hodanja, pod nazivom Dan bez mobitela u prometu.

Ove je jeseni Hrvatska udruga menadžera sigurnosti organizirala u sklopu kampanje Dan bez mobitela u prometu 2019.  konferenciju pod nazivom „Mi i naši gadgeti u prometu“,  neposredno nakon što je Sabor RH prihvatio 21. listopada kao Nacionalni dan bez mobitela u prometu.

Ovaj projekt podupire Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa, a odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Fakulteta prometnih znanosti Zagreb i Hrvatske gospodarske komore.

Cijeli projekt je zamišljen kao iznimno vrijedna i korisna preventivna aktivnost kojom se želi senzibilizirati građane i javnost kako bi se umanjila opasnosti u prometu zbog navike korištenja mobitela ne samo za vrijeme vožnje automobilom , već i za vrijeme vožnje biciklom. Projekt ne staje samo na vozačima već se odnosi i na pješake koji sve više koriste mobitel dok hodaju, pa čak i za vrijeme prelaska preko obilježenog pješačkog prijelaza.

Temeljno pitanje konferencije bilo je kako mijenjati opasne navike, odnosno što činiti i kako razvijati svijest građana da se te štetne i opasne navike ne steknu?

Voditeljica Projekta Dan bez mobitela u prometu, Renata Ivanović, podsjetila je na cilj projekta kojim se u širem društvenom kontekstu nastoji dostići sigurniji promet na cestama, očuvanje života i zdravlja građana te smanjenje materijalnih troškova uzrokovanih prometnim nesrećama.

Posebno upozoravajući su bili podatci iz istraživanja, koje je provedeno u lipnju 2017. u sklopu projekta Dan bez mobitela u prometu (na reprezentativnom uzorku od tisuću ispitanika – po dobi, spolu, obrazovanju i zastupljenosti ispitanika po županijama).

Bez obzira na poznate činjenice o korištenju mobitela za vožnje:

  • vozač s mobitelom u ruci ima tri puta sporiju reakciju
  • smanjena pozornost vozača koji telefonira i vozi jednaka je smanjenoj pozornosti vozača koji u krvi ima promil alkohola
  • vjerojatnost da će takav vozač doživjeti nesreću raste devet puta
  • odgovaranje na SMS poruku, primjerice, oduzima vozaču pozornost najmanje pet sekundi, što je dovoljno da vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara bez kontrole vozača
  • itd…

posebno, zabrinjava podatak da gotovo 80 posto ispitanika misli da je takvo ponašanje u prometu opasno, ali, gotovo 40 posto građana (38,7 posto) ne bi mijenjalo svoju naviku, neovisno o visini kazne. To ukazuje da ispitanici nisu dovoljno svjesni opasnosti koje donosi korištenje mobitela u prometu. Stav o mobitelu postoji, ali je po intenzitetu vrlo slab. Čak 7,2 posto vozača ispitanika smatra da je nepotrebno kažnjavati korištenje mobitela u vožnji!!!

Sve veći problem u prometu, ne samo u RH, predstavlja korištenje mobitela kod pješaka. Istraživanje je pokazalo da na frekventnim raskrižjima u Zagrebu svaki sat preko obilježenog pješačkog prijelaza i to na crveno prometno svjetlo prođe četiri pješaka koji gledaju u ekran mobitela! Ako u Zagrebu postoji 400 raskrižja i ako su bar 200-tinjak frekventnih, to znači da cca tisuću pješaka dnevno prelazi pješački prijelaz na crveno i gleda u mobitel, što je tisuću potencijalno vrlo opasnih situacija!

Jednako je opasno i kada biciklisti voze i gledaju u mobitel. Stoga je ove godine pokrenut pilot projekt semafora s horizontalnom signalizacijom. Prvi takav uređaj postavljen u Europi je na raskrižju Frankopanske i Ulice Gjure Deželića u Zagrebu. Taj „pametni“ semafor pješake i bicikliste zadubljene u ekran mobitela upozorava da je upaljeno crveno svjetlo na semaforu!

Mjerenja provedena prije postavljanja semafora pokazala su da 20 posto pješaka prijeđe cestu koristeći mobitel, a svaki peti prijeđe na crveno svjetlo. Pametni semafor pješake koji se, koristeći mobitel, nađu na prijelazu, šokira jakim crvenim svjetlom na ekranu mobitela i time ih jasno upozorava na opasnost.

Nakon postavljanja semafora prva su mjerenja pokazala da su prelasci na crveno svjetlo smanjeni za 50 posto.

Upotreba mobitela u prometu veliki je sigurnosni problem u cijelom svijetu i smatra se četvrtim uzrokom smrti na cesti. U zadnje vrijeme, čak se govori da je mobitel veći uzrok smrtnosti na cestama od  alkohola.

I zato, SVAKI DAN BEZ MOBITELA U PROMETU JE DOBAR DAN!

Niti jedan poziv ili poruka nisu vrijedni vašega života!

Fotografije preuzete s:  https://danbezmobitelauprometu.uhms.hr/postavljen-prvi-tip-semafora-koji-pjesake-zadubljene-u-ekran-mobitela-upozorava-da-je-upaljeno-crveno/