Preventivni projekt za zaštitu djece u prometu

Preventivni projekt za zaštitu djece u prometu

Projekt za promicanje, preventivu, razvitak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu predstavljen je danas u hotelu Terme Jezerčica u Donjoj Stubici. Prezentaciji projekta prisustvovali su zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, predsjednik Udruge Sigurna cesta koja je izradila navedeni projekt Krešimir Ivanković te pomoćnik načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije Josip Bukvić.

Glavna zadaća ovog preventivnog pilot projekta je promicanje, preventiva, razvitak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu u Republici Hrvatskoj i stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika iz područja prometne preventive djece predškolske dobi i mladih. Projekt obuhvaća izradu Strategije prometne preventive u vrtićima i naobrazbu odabranih provoditelja aktivnosti u svakoj županiji Republike Hrvatske i gradu Zagrebu.

Sigurna cesta – udruga prometna preventiva mladih u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Agencijom za odgoj i obrazovanje stoga, u razdoblju od 13. do 15 svibnja, održava trodnevnu radionicu na kojoj će se osposobiti 42 djelatnice ustanova za predškolski uzrast, po dvije iz svake županije i grada Zagreba do razine samostalnosti izrade akcijskog plana, a one će potom samostalno po županijama iz kojih dolaze, uz provedbu Akcijskog plana, održati prezentacije za korisnike i upravljanje sadržajem web portala prometne preventive za predškolski uzrast. Djecu će se od najranije dobi učiti osnovnim načelima sudjelovanja u prometu kao pješaka i protom upozoravati na opasnosti na putu od kuće do vrtića. Uz njihovo učenje u prepoznavanju opasnosti te spoznaji mogućih posljedica i roditelji će se poticati da djeluju kao primjer u prometu svojoj djeci i drugim sudionicima prometa. Uz pomoć djeci u stjecanju osnovnih prometnih vještina i kompetencija potrebnih za osobni razvoj, konačni cilj ovog projekta je zaštita najugroženije i najmlađe dobne skupine sudionika prometa te smanjenje broja smrtno, teško i lakše stradale djece u prometu.

U svom obraćanju pomoćnik načelnika Uprave policije Josip Bukvić skrenuo je pozornost na jednu od najvažnijih aktivnosti svih nacionalnih programa do sada, a to je edukacija nositelja i suradnika preventivnih aktivnosti u sigurnosti cestovnog prometa od najranije životne dobi. „Samo sustavnom edukacijom djece vrtićke i predškolske dobi, preko osnovne i srednje škole, može se očekivati da mlada osoba u dobi od oko 18 godina života ima pozitivno izgrađen stav prema sudjelovanju u prometu i odgovornost potrebnu za sigurno sudjelovanje u njemu“, zaključio je.Sudionicima obratio se zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković istaknuvši kako se promicanjem ovog Projekta uvelike pozitivno utječe na razvoj svijesti svih sudionika u prometu: “To je nešto što je posebno bitno kako bismo smanjili broj stradalih u prometu koji je na žalost velik, a javnost po tom pitanju nije previše senzibilizirana. Zato ste vi važni, da radite na razvoju svijesti naše javnosti kako bi svi naučili pravila ponašanja u prometu i kako bi ih se svi dosljedno pridržavali. Moramo se podići na razinu na kojoj ćemo se prvenstveno mi prema drugim sudionicima u prometu, ponajprije prema djeci, ponašati na način na koji bismo željeli da se drugi sudionici u prometu ponašaju prema našoj djeci i nama. Hvalevrijedni su vaš napor i vaše opredjeljenje da znanja koja ćete ovdje steći prenesete na druge kako bi se spriječile velike tragedije, kako bi u plodovima tog rada sutra uživala naša djeca, naši prijatelji i naše obitelji.”

Izvor: mup.hr