Priopćenje za javnost

Priopćenje za javnost

Predstavljen Projekt za  promicanje, preventivu, razvitak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu

Donja Stubica, 14. svibnja 2013. – Danas je u hotelu Terme Jezerčica u Donjoj Stubici održana konferencija za novinare i predstavljanje Projekta za promicanje, preventivu, razvitak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu“ koji je izradila Udruga Sigurna cesta – prometna preventi­va djece predškolske dobi i mladih.

IMG_6872

Na prezentaciji i konferenciji za novinare, uz predsjednika Udruge gospodina Krešimira Ivankovića, sudjelovao je i zamjenik ministra Unutarnjih poslova Evelin Tonković, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, te pomoćnik načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije Josip Bukvić.   

Tom prigodom istaknuto je kako su Udruga Sigurna cesta prometna preventiva djece predškolske dobi i mladih i glavni partner Agencija za odgoj i obrazovanje potpisali Ugovor o poslovnoj suradnji na realizaciji pilot „Projekta za promicanje, preventivu, razvi­tak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu“.  Projekt su prihvatili članovi radne skupine zaduženi za praćenje, provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, a zadaća mu je : promicanje, preventiva, razvitak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu u Republici Hrvatskoj i stručno usavrša­vanje odgojno – obrazovnih radnika (odgojitelja ) iz područja prometne preventive djece predškolske dobi i mladih.

Projekt obuhvaća izradu Strategije prometne preventive u vrtićima i naobrazbu odabranih provoditelja aktivnosti u svakoj županiji Republike Hrvatske i gradu Zagrebu. Nakon provedbe programa osposobljavanja, istaknuto je,  educirani će sudionici Projekta samostalno izraditi akcijske planove prometne preventive u svojoj županiji i gradu Zagrebu te plan i program neposrednog rada s djecom u vrtićima kako bi se smanjio broj stradale djece. Projektom su obuhvaćena djeca u dobi od tri do navršenih šest godina.

U hotelu Terme Jezerčica se od 13. do 15. svibnja u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i Agencijom za odgoj i obrazovanje održava radionica na kojoj će se osposobit 42 djelatnice ustanova za predškolski uzrast, po dvije iz svake županije i grada Zagreba do prve razine samostalnosti izrade akcijskog plana. Potom će samostalno po županijama iz kojih dolaze, uz provedbu akcijskog plana održati prezentacije za korisnike i upravljanje sadržajem web portala  prometne preventive za predškolski uzrast.

Uz pomoć djeci u stjecanju osnovnih prometnih vještina i kompetencija potrebnih za osobni razvoj konačni cilj ovog Projekta je  zaštita najugroženije i najmlađe dobne skupine sudionika prometa te smanjenje broja smrtno, teško i lakše stradale djece u prometu. Djecu će se od najranije dobi učiti osnovnim načelima sudjelovanja u prometu kao pješaka i pri tom upozoravati na opasnosti na putu od kuće do vrtića. Uz njihovo učenje, u prepoznavanju  opasnosti i spoznaji mogućih posljedica, i roditelji će se poticati da djeluju kao primjer u prometu svojoj djeci i drugim sudionicima prometa.

Preuzmite PDF dokument priopćenja ovdje.