Pregled korištenja autosjedalica u Koprivnici

U sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ dana 14. srpnja 2021. u jutarnjim satima, Odsjek za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s udrugom Roda – roditelji u akciji, kod obrta za čuvanje djece „Dedo medo“ i „Bakino dvorište“ u Koprivnici, zajednički su proveli preventivni pregled korištenja autosjedalica u automobilu.

Tom prigodom izvršena je kontrola 21 autosjedalice, od čega je samo jedna autosjedalica bila ispravno montirana u vozilu i jedno je dijete bilo ispravno vezano u istoj.

Zabrinjava činjenica da se velik broj djece, čak njih 20, prevozilo u vozilima na neispravan način, a troje djece nije niti bilo smješteno u autosjedalici. Od ukupnog broja kontroliranih autosjedalicau automobilima, utvrđeno je da njih 20 nije ispravno montirano, odnosno fiksirano u vozilu, dok je kod nekih autosjedalica utvrđeno više neispravnosti, odnosno pogrešaka. Pogreške koje su uočene bile su: prelabavo zategnuti pojasevi (14), autosjedalica neprimjerena uzrastu djece (3), nepravilna upotreba pojasa (2), istek roka trajanja (1), zaokrenuti pojasevi autosjedalice (3), dijete nije vezano u autosjedalici (2), te nepravilna upotreba naslona za glavu (5).

Pritom je roditeljima ukazano da djecu voze na neispravan i opasan način, te su dati savjeti kako ispraviti uočenepogreške. Tijekom preventivnog pregleda autosjedalica sudionicima u prometu uručene su bojanke „Klik i krećemo!“, brošure i naljepnice za auto, udruge Roda – „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“, dječji blokovi i razglednice „Dijete u autu“ – ove policijske uprave i Savjeta za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije.

Apeliramo na roditelje i vozače da vode brigu o zdravlju djece, te ukazujemo da pravilan smještaj djece u autosjedalici smanjuje rizik od ozljeda i više od 90 %. Koristite uvijek autosjedalicu koja je primjerena djetetovom fizičkom razvoju i pratite upute proizvođača kod njenog montiranja u vozilu. Koristite sigurnosne pojaseve za dijete, ali i za sebe – uvijek i bez iznimke!

Pripremila:
Ivanka Vusić
policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke