Preventivna akcija “Siguran prijevoz djece u vozilima”

Na inicijativu Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke u listopadu 2014. godine pokrenuta je preventivna akcija "Siguran prijevoz djece u vozilima"
Preventivna akcija “Siguran prijevoz djece u vozilima”

Na inicijativu Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke u listopadu 2014. godine pokrenuta je preventivna akcija “Siguran prijevoz djece u vozilima” s ciljem edukacije roditelja o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa i pravilne upotrebe autosjedalica, smanjenja broja ozlijeđene djece putnika u prometnim nesrećama i povećanja stupnja sigurnosti prometa na cestama. Ova preventivna akcija provodi se u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama Koprivničko-križevačke županije, tvrtkom BeSafe i Udrugom “RODA” – Roditelji u akciji.
U sklopu preventivne akcije “Siguran prijevoz djece u vozilima”:

  • održan je velik broj edukativnih predavanja u dječjim vrtićima za više od 500 djece,
  • pregledano je 48 autosjedalica pri čemu je utvrđeno kako je njih 70 % korišteno na neispravan način,
  • organizirani su edukacija i tečajevi za trudnice u Općoj bolnici „T. Bardek“ u Koprivnici za više od 150 parova, kao i edukacije u rodilištu,
  • održan je niz info-točaka u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima,
  • edukacije roditelja u sklopu baby-fitnessa na gradskim bazenima Cerine u Koprivnici,
  • edukacije roditelja u sklopu roditeljskih sastanaka i radionica u Gradskoj knjižnici u Đurđevcu.
  • održano je edukativno predavanje na području PU bjelovarsko-bilogorske u dječjem vrtiću u Rovišću, dok će se slične aktivnosti tijekom ove godine provoditi i na području PU virovitičko-podravske.

Uz spomenute aktivnosti podijeljeno je više od 500 brošura udruge RODA “Autosjedalica – uvijek i bez iznimke” i 1500 naljepnica “Dijete u autu”.

O kvaliteti provođenja raznovrsnih aktivnosti u sklopu preventivne akcije govori i osvojena nagrada na 8. regionalnoj konferenciji o sigurnosti gradova 2016. godine, gdje je ova preventivna akcija osvojila priznanje za osvojeno 2. mjesto za “Najbolji projekt sigurnosti lokalne zajednice”.

Provođenje aktivnosti u sklopu preventivne akcije “Siguran prijevoz djece u vozilima” nastavlja se i tijekom 2017.g.

Ivanka Vusić