Nakon edukacije u organizaciji Udruge Sigurna cesta, DV Rijeka

Nakon edukacije u organizaciji Udruge Sigurna cesta, DV Rijeka

Nakon edukacije u organizaciji Udruge Sigurna cesta, u Dječjem vrtiću Rijeka svake se pedagoške godine izrađuje akcijski plan usmjeren na okupljanje relevantnih suradnika koji bi doprinijeli kvalitetnom prometnom odgoju djece predškolskog uzrasta. Na taj se način podiže razina suradnje s MUP-om, Domom mladih, HAK-om, Udrugom Roda, itd. Pri tom nismo zaboravili ni djetetove prve uzore – roditelje, kojima nastojimo pružiti dovoljno relevantnih činjenica o važnosti odgovornog ponašanja u prometu, bilo da je njihovo dijete pješak, vozač (bicikl, role isl.), putnik u automobilu ili javnom prijevozu.

Tijekom veljače 2018. podcentar Delfin dva puta je posjetila djelatnica prometne policije Petra Bosilj. Pri tom je djecu upoznala sprofesijom policajca,a s ciljem razvijanja osjećaja sigurnosti i povjerenja u policajca kao pomagača u nevolji i jednog od naših učiteljao osnovnim znanjima u prometu i prometnim pravilima.

Praćenjem načina dolaska djece u vrtić, koje su odgajatelji proveli pred dječjim vrtićem Delfin, zaključili smo da je svijest o dovođenju djece u svojstvu putnika u automobilu visoka, budući su sva djeca zatečena u auto-sjedalici. Oni koji su to činili u svojstvu pješaka ipak se nisu pridržavali potrebnih prometnih propisa i pravila, te djecu nisu imali pod potpunim nadzorom – kretali su se kolnikom, prelazili kolnik između dva pješačka prijelaza i sl.

Iz tog razloga slijedeće će aktivnosti biti usmjerene upravo na roditelje. Od iznimne je važnosti osvijestiti roditelje o važnosti njihove uloge kod djece predškolske dobi, o potrebi zaštite i brige o djetetu, te pružanje adekvatne pomoći, znanja i uzora djetetu kako bi ono izraslo u prometno osviještenu i odgovornu osobu.

Pripremile odgojiteljice:
Mirjam Kukuljan i Irena Vitaz
Dječji vrtić Rijeka

U Rijeci, ožujak 2018. g.