Europski tjedan mobilnosti 2018.

Europski tjedan mobilnosti 2018.

Europski tjedan mobilnosti održava se svake godine od 16. do 22. rujna. Ova europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.
Ovogodišnji Europski tjedan mobilnosti nosi slogan ‘Kombiniraj i kreni!‘ (Mix and Move). Osnovna je ideja bila potaknuti na istraživanje i promišljanje o različitim i najprihvatljivijim mogućnostima prijevoza. Pri tome je vrlo važno imati na umu da odabrani načini prijevoza budu održivi, imaju pozitivan utjecaj na zdravlje, okoliš i pomognu pri uštedi novca. Time se želi smanjiti ukupni broj osobnih automobila na cesti, a samim time i očuvati okoliš i potaknuti pripadnike svih dobnih skupina na redovitu tjelesnu aktivnost korištenjem različitih načina prijevoza (hodanje, bicikliranje i sl.), posebno za kraća putovanja i obavljanje svakodnevnih poslova. Zdravstvene koristi ovakvog multimodalnog pristupa su brojne, osobito kada za kraće relacije koristimo modele aktivnog prijevoza (hodanje, bicikliranje, rolanje i sl.).

I ove godine su u DV CVRČAK Virovitica realizirane aktivnosti kojima se poticalo djecu na različite vrste kretanja. Stvaranjem uvjeta za raznovrsno kretanje, djeci je podignuta svijest o potrebi očuvanja zdravlja, očuvanja okoliša, ali i važnosti sigurnosti u prometu.
Tako su se djeca vozila različitim prijevoznim sredstvima – romobilom, biciklom, skateboardom, rolama, ridebikom – s kojima mogu ići s roditeljima u trgovinu ili u igraonicu (a da za to nije potreban automobil). Uz vožnju na dječjim prijevoznim sredstvima upoznavali su prometne propise i sigurnosna pravila, kako sigurno upravljati dječjim prijevoznim sredstvima. Uz to su proširili spoznaje o važnosti svakodnevne upotrebe zaštitne opreme tijekom korištenja prijevoznih sredstava.

Pripremila: odgojiteljica Sandra Moslavac, Tim za prometnu preventivu u vrtićima VPŽ
Virovitica: 19. do 22. rujna 2018.