„Vidi i klikni“ ponovno u Cvrčku – Virovitica

„Vidi i klikni“ ponovno u Cvrčku – Virovitica

Hrvatski autoklub je  1., 2. i 3. veljače 2017.  u Dječjem vrtiću Cvrčak Virovitica ponovno predstavio svoj program „Vidi i klikni“, namijenjen djeci od šest i sedam godina starosti. Provodi se u predškolskim grupama vrtića i prvim razredima osnovnih škola diljem Hrvatske, a realiziraju ga certificirani stručnjaci Hrvatskog autokluba.

Osnovni je cilj ovog programa naučiti djecu prepoznati i vidjeti opasnosti u prometu.  Obuhvaća niz situacija s kojima se djeca svakodnevno susreću na cestama, a u kojima je važno vidjeti i biti viđen. Pomoću ovog programa, djeca stječu važne informacije i vještine kojima će sigurnije sudjelovati u prometu, ali i pozitivno utjecati na navike i ponašanje svojih roditelja i obitelji.

Za realizaciju programa koriste se metode učenja kroz činjenje, rad, igru i osobno iskustvo -pokazivanjem i vježbanjem. Program se odvija uz pomoć didaktičkih pomagala: automobila na napuhavanje i električnog automobila, makete pješačkog prijelaza, semafora i lutke.

Obuhvaća vježbanje pravilnog korištenja nogostupa, uočavanje prometnih svjetala, propisno prelaženje ceste korištenjem pješačkog prijelaza, simulaciju prelaska u situaciji kada nailazi automobil, vježbanje vizualnog kontakta i komunikacije s vozačem, upoznavanje s rizicima prelaska ceste između parkiranih automobila, propisno i pravilno sjedenje u automobilu, korištenje dječjih sjedalica i sigurnosnih pojaseva u automobilu.

Po završetku radionice djeca od Hrvatskog autokluba dobivaju na dar edukacijsku bojanku s dva tipa prometnih situacija – ispravnim i neispravnim.

Ovom akcijom obuhvaćeno je ukupno šest redovnih odgojnih skupina djece iz našega dječjeg vrtića u godini prije polaska u školu te pet skupina predškole.

odgojiteljice Ruža Vedrinski i Sandra Moslavac
Svibanj, 2017.