Preventivno-edukativna akcija u Virovitici: Korištenje sigurnosnog pojasa i autosjedalice

Preventivno-edukativna akcija u Virovitici: Korištenje sigurnosnog pojasa i autosjedalice

 

U subotu 6. svibnja 2017., održana je velika preventivna akcija s ciljem edukacije građana o važnosti korištenja sigurnosnog pojasa u vožnji, te ispravnog postavljanja i korištenja autosjedalice u automobilima.

Već pri brzini od 20 kilometara na sat, ako naglo zakočite, a niste vezani, možete zadobiti ozljede glave, vrata, ruku i nogu. U izravnom sudaru s drugim automobilom, ozljede postaju ozbiljnije i teže, a najmlađi putnici mogu i smrtno stradati. Te i brojne druge informacije mogle su se doznati na preventivno-edukativnoj akciji koju su proveli predstavnici PU Virovitičko-podravske, Udruge Roda i Autokluba Virovitica.

U sklopu akcije građani su mogli isprobati na HAK-ovom simulatoru prevrtanja koliko je važno biti vezan sigurnosnim pojasom u automobilu. Mogli su na svojem tijelu „osjetiti sudar“ pri frontalnom sudaru na simulatoru pri brzini od samo 30 kilometara na sat. Zainteresirani su mogli isprobati tzv. „pijane naočale“ koje dočaravaju osjećaj alkoholiziranosti.

Akcija je bila usmjerena i na roditelje koji bi svoju djecu trebali za vožnje neizostavno smještati i vezivati u autosjedalicama. Upravo najmlađe, pokazuju istraživanja, roditelji često ne vežu – kada voze na kratkim relacijama, iako znamo da se najviše prometnih nesreća dogodi u blizini kuće, na vrlo kratkim relacijama vožnje. Zato je nužno uvijek vezivati dijete u autosjedalici – upozorila je policijska službenica za sigurnost u prometu.

Roditeljima su na raspolaganju bile i stručne ruke Tanje Uremović iz Udruge Roda, koja je pregledavala autosjedalice u osobnim automobilima i davala savjete kako ih ispravno postaviti i koristiti. Roditelji najčešće ne postavljaju ispravno autosjedalicu ili pogrešno vežu dijete u njoj, što predstavlja opasnost. Nužno je znati točno učvrstiti svaku autosjedalicu, slijediti upute proizvođača i paziti da se ni u kom slučaju sjedalica ne pomiče tijekom vožnje – savjetovala je roditelje T. Uremović.

(IZVOR: www.icv.hr, mlo: foto: M.Lovrenc)

Napisala: Sandra Moslavac, odgojiteljica u DV CVRČAK Virovitica, član Tima za prometnu preventivu u dječjim vrtićima VPŽ.