Održan 3. državni stručni skup

Održan 3. državni stručni skup

Održan 3. državni stručni skup odgojiteljica i drugih odgojno-obrazovnih radnika u dječjim vrtićima

Udruga Sigurna cesta organizirala je 3. državni stručni skup pod nazivom: „Prometna preventiva u  predškolskim ustanovama“. Stručni skup održan je od 31. svibnja do 2. lipnja 2017. u Hotelu Terme Jezerčica, Donja Stubica. Stručni skup realiziran je uz pomoć partnera: Agencije za odgoj i obrazovanje, Ministarstva unutarnjih poslova, Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta te u suradnji s Centrom za vozila Hrvatske i Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Drugi državni stručni skup je održan za odgojiteljice i zaposlene u vrtićima iz svih županija Republike Hrvatske i Grada Zagreba. Uz odgojiteljice, na skupu su bili nazočni: predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Pravobraniteljica za djecu, predstavnici partnera u realizaciji projekata iz tvrtke ProMovis, tvrtke Besafe, Ravnateljstva policije, Službe za prevenciju Ravnateljstva policije, Postaje prometne policije Karlovac, Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke, Klinike za dječje bolesti iz Zagreba, zaposlenici u dječjim vrtićima, članovi Udruge Sigurna cesta, predavači, gosti te predstavnici medija (Nove TV).

Na Stručnome skupu realizirani su predviđeni i planirani ciljevi, a sudionici su unaprijedili svoja znanja i iskustva za kvalitetnu pripremu i kreiranje konteksta u dječjem vrtiću za podržavanje prometnog odgoja djece rane i predškolske dobi; razumjeli procese učenja i razvoja djece (integracijski pristup) i sukladno tome obogatili znanja i sposobnosti nužne za promišljanje, planiranje i praćenje odgojno-obrazovne prakse u kontekstu prometne preventive djece rane i predškolske dobi i poticanje programa, akcija i aktivnosti prometne kulture za djecu, roditelje i lokalnu zajednicu.

Predavači na Stručnom skupu su bili:

 • Marija Ivanković,  prof. –  voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj i obrazovanje MZO-a, s temom: Zakonsko uporište i  provedba prometnog odgoja i obrazovanja s djecom rane i predškolske dobi.
 • mr.sc. Nenad Zuber, dipl.ing. prometa – voditelj strukovnog  tima, s temom: Predstavljanje Projekta: Prometna preventiva u predškolskim ustanovama i Didaktički i edukativni materijali i razvoj (Radnih listića i slikovnice „Pažljivo i  snalažljivo  pješice“).
 • Nenad Kostić – ProMOVIS, Zagreb, s temom: Predstavljanje prijedloga razvoja aplikacije za usvajanje  e-edukativnih sadržaja.
 • Ivanka Vusić – službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Policijske uprave koprivničko-križevačke, s temom: Preventivne aktivnosti PU koprivničko-križevačke za djecu vrtićke dobi.
 • Zoran Bahtijarević, dr.med. – ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb, s temom: Stradavanje djece u prometnim nesrećama.
 • Tijana Vidović, prof. i Zlata Gunc, dipl. pedagoginja – održale su:  iskustvenu radionicu za izradu kompetencijskog okvira za planiranje ciljeva, poticaja  i očekivanih ishoda učenja te procjenu postignuća djece u području odgoja i obrazovanja za prometnu kulturu i sigurnost djece u prometu.
 • BeSafe – održala je predavanje i demonstraciju: Smještaj dječjih autosjedalica u automobil i djece u autosjedalicu.
 • Ivanka Vusić – službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa, Policijske uprave koprivničko-križevačke, s temom: Preventivna akcija “Siguran prijevoz djece u vozilima”.
 • mr.sc. Nenad Zuber, dipl.ing. prometa – voditelj strukovnog  tima, s temom: „Mudro i sigurno u prometu“ – Metodske upute za stjecanje temeljnih znanja o prometu, odgajanje za sudjelovanje u prometu, usvajanje osnova prometne kulture i sigurno ponašanje u prometu.
 • Anja Melcher, prof. – terapeut, s temom: Stresori u prometu i praktične tehnike prevencije.
 • Krešimir Ivanković, dip.oec. – predsjednik Udruge Sigurna cesta

Pogledajte više: Fotogalerija i zbornik radova