SLIKOVNICA – SRETNO I SIGURNO U VOŽNJI – Djeca putnici u vozilima roditelja – upravo IZIŠLA IZ TISKA!

NOVA SLIKOVNICA!

Nakladnik Sigurna cesta izdao je drugu slikovnicu iz serijala MUDRO I SIGURNO U PROMETU uz pomoć i potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Na taj način Sigurna cesta postupno ispunjava jedan od svojih zadanih ciljeva – pripremu i izdavanje pomoćnog sredstva za rad s djecom u dječjim vrtićima na podizanju prometne kulture i razvoju prometne preventive.

Ova, kao i ranije izdana slikovnica PAŽLJIVO I SNALAŽLJIVO PJEŠICE – Djeca pješaci u prometu, namijenjena je djeci vrtićkog i predškolskog uzrasta, njihovim odgojiteljicama, ali i roditeljima djece – kao edukativni materijal, za stjecanje temeljnih znanja o prometu, odgajanje za sigurno sudjelovanje u prometu, usvajanje osnova prometne kulture i sigurno ponašanje u prometu.
Slikovnica je koristan didaktički materijal i platforma za rad u dječjim vrtićima u području prometne preventive i sigurnosti cestovnog prometa. Kao edukativni materijal za roditelje, slikovnica pridonosi njihovom informiranju o važnosti propisnog i kulturnog ponašanja u prometu te razvoj kompetencija za svrhovito i uzorno ponašanje u prometu.

Kreativna ideja: mr.sc. Nenad Zuber, dipl. inž. prometa
Autori: mr.sc. Nenad Zuber i Stiv Cinik;

 

Recenzije su napisali:

  • dr. sc. Milan Matijević,
  • mr.sc. Miron Huljak i
  • Zlata Gunc, dipl. pedagog, stručna suradnica-savjetnica u Dječjem vrtiću Ivane Brlić Mažuranić u Zagrebu.

Dio sadržaja slikovnice SRETNO I SIGURNO U VOŽNJI, korisnog i edukativnog materijala

I ova slikovnica priča jednu priču u slikama. Opisuje odlazak naše obitelji, Ane, Marka, mame i tate, automobilom na izlet. Što treba učiniti u pripremi putovanja s vozilom, ali i kako se treba ponašati za vožnje u osobnom automobilu. Slikovnica upozorava na niz tipičnih opasnosti za djecu od ulaska u automobil, ako nisu propisno smještena i vezana u autosjedalici, na opasnosti za vrijeme vožnje i pri izlasku iz automobila. Posebno, zbog sigurnosti djece naglašava se što moraju, a što ne smiju činiti za vožnje da bi vožnja bila sigurna i udobna.

Svaka aktivnost djece mora biti u funkciji njihova poučavanja. Tako se u slikovnici vožnja gradom i izvan njega koristi za usmjeravanje pozornosti djece na sudionike prometa koji ne poštuju prometne propise i sigurnosna pravila. Djeca prate prometnu situaciju i iz nje uče o prometu i prometnoj kulturi. Ali djeca prate i ponašanje svojih roditelja za vrijeme vožnje. Zato slikovnica problematizira i posebno skreće pažnja na neprimjerene komentare odraslih koji mogu utjecati na razvoj pogrešnih stavova i ponašanja njihove djece.

Znano je da stradavanja djece – putnika u vozilima roditelja, nisu rijedak slučaj. Upravo stoga slikovnica navodi niz napomena, upozorenja i propisa upravo za roditelje, kojima bi sigurnost njihove djece trebala biti na prvome mjestu. Za sigurnost svoje djece u automobilima za vožnje, roditelji mogu u slikovnici pročitati osnovne upute o smještaju dječje autosjedalice u vozilo i kako smjestiti i osigurati dijete u njoj.

RECENZIJE:

Izvadak iz recenzije dr. sc. Milana Matijevića:

“… Potrebno je pozdraviti ideju da se organizira priprema pedagoškog materijala za prometni odgoj djece već u predškolsko, odnosno na početku obveznoga školovanja. Naime, primljeni vizualni materijal, se može koristiti za odgoj i poučavanje prometnim pravilima predškolske ali i djece koja pohađaju početne razrede osnovne škole. Izuzetno je teško stručni sadržaj iz bilo kojeg područja, pa tako i iz područja cestovnog prometa, pripremiti u prikladnom obliku predškolskoj djeci, napose zato što većina ne može te tekstove samostalno čitati. U ovom priručniku sadržaj teksta je pisan stručno popularnim jezikom, razumljivim svakoj pismenoj odrasloj osobi, ali i predškolskoj djeci ako im se prezentiraju u primjerenom okruženju i vremenu. Preporuka je autora da se ovaj sadržaj prepričava djeci tijekom vožnje te razgovara s njima o pravilima ponašanja u prometu u tijeku vožnje. Ovdje su autori izuzetno spretno uvažili osnovna didaktička načela oblikovanja teksta te praćenja i obogaćivanja teksta odgovarajućim ilustracijama. Tekst i ilustracije se međusobno dopunjuju i obogaćuju u odgojnom djelovanju. Ilustracije su urađene atraktivno, jednostavno, stručno, estetski primjereno uzrastu djece i drugih korisnika te sadržaju na koji se odnose.
Autori spretno kombiniraju tekst i ilustracije s uputama roditeljima kako ovaj višemedijski materijal koristiti za učenje i poučavanje. Zato ovaj pedagoški materijal ima obilježja udžbenika i priručnika, te u tome vidimo njegovu posebnu pedagošku vrijednost.
Zbog svih prethodnih razloga ovaj pedagoški materijal (slikovnica – ilustrirani priručnik) se može preporučiti za uporabu u procesu učenja i poučavanja predškolske djece te djece na početku obveznoga školovanja, odnosno stjecanja znanja i vještina, u području prometne kulture.
Ilustrirani priručnik se može preporučiti za razne vidove pomoći pri tiskanju i distribuciji do potencijalnih korisnika, napose roditelja i odgajatelja predškolske djece.”

Izvadak iz recenzije mr.sc. Mirona Huljaka:

“… Sadržaj slikovnice je relativna novost za naše podneblje gdje se još nedovoljno ozbiljno shvaća pogibeljnost u koju se dovode djeca zbog nepropisnog prevoženja u vozilima i općenito nedovoljne pažnje odraslih, ponajprije roditelja, u raznim prometnim situacijama. Zbog navedenog jedno ovakvo izdanje je bilo izuzetno potrebno.
Isto tako, ova slikovnica zadovoljava potrebnu razinu razumijevanja prometne problematike djece u svojstvu putnika u vozilima te je i kao prethodna, „Pažljivo i snalažljivo pješice“, primjer sinergije prometne struke, iskustva autorovog dugogodišnjeg rada s djecom i visokog umjetničkog i životnog dometa ilustratora.
S obzirom na sve navedeno, mišljenja sam da recenzirana slikovnica u strukovnom smislu zadovoljava, a u smislu svoje svrhovitosti i nadmašuje sve uobičajene kriterije.”

Izvadak iz recenzije Zlate Gunc, dipl. pedagog:

“… Slikovnica „Sretno i sigurno u vožnji“ druga je iz serije slikovnica vezanih uz različite uloge djeteta u prometu, a ova se bavi problemom sigurnosti djece-putnika u vozilima osobnog prijevoza. U slikovnici se pojavljuju djeci već poznati likovi Ane, Marka i njihovih roditelja koji se spremaju na obiteljski izlet osobnim automobilom te prometnog policajca. Na djeci razumljiv i zanimljiv način, slikovnica prikazuje različite situacije vezane uz sigurnost djece u automobilu, ali i pridržavanje prometnih pravila i propisa od strane vozača. Čitajući slikovnicu, djeca saznaju kako se treba ponašati kao putnik u osobnom automobilu i dobivaju odgovore zašto se treba tako ponašati … Slikovnica upozorava i na moguće opasnosti za djecu ukoliko nisu propisno vezana na stražnjem sjedalu, ako sjede u krilu vozača, stoje između prednjih sjedala i sl. Pozornost djece usmjerava se i na situacije u kojima pješaci ili vozači ne poštuju prometna pravila: korištenje mobitela dok se prelazi kolnik ili vozi automobil, neprimjereni komentari odraslih dok voze djecu, neprimjerena vožnja biciklom, nepridržavanje prometnih propisa, vožnja u alkoholiziranom stanju, umor vozača. Također, upućuje na ulogu prometnog policajca u skrbi za sigurnost svih sudionika prometa. Slikovnica podiže samosvijest djece da, iako su maleni, mnogo toga znaju o prometu: prepoznaju prometne znakove i svjetlosnu signalizaciju, znaju pravila važna za pješake, uočavaju neprimjerena ponašanja djece i vozača u automobilu.
Slikovnica se obraća i roditeljima: na prednjim koricama dani su razlozi zašto je važno održavati automobil ispravnim, prevoziti djecu u autosjedalici ili postolju, do kada i na koji način, kako ispravno postaviti sjedalicu u automobil i dijete smjestiti u sjedalicu. Čitajući slikovnicu zajedno s djecom, roditelji dobivaju poruku kako mogu svaku situaciju vožnje djeteta u automobilu iskoristiti za njihov prometni odgoj te kako je važno pridržavati se prometnih propisa u nazočnosti djece i tako im biti dobar model ponašanja u prometu. Na posljednjoj stranici autori se izravno obraćaju roditeljima naglašavajući značaj skrbi za sigurnost djece u automobilu, važnost poučavanja djeteta o sigurnim i opasnim aspektima sudjelovanja u prometu te ispravnog roditeljskog modela pridržavanja prometnih propisa za prometni odgoj vlastite djece.”

 

Preuzmite slikovnicu