Stručni skup odgajatelja DV Grada Zagreba na temu prometne preventive

Informacija o održavanju stručnog skupa odgajateljica i odgajatelja  dječjih vrtića Grada Zagreba na temu prometne preventive djece rane i predškolske dobi u prometu

Poštovani,

znajući da se u našoj državi, osim nekih nacionalnih ustanova , organizacija i udruga, premalo subjekata kontinuirano i sustavno bavi razvitkom, preventivom i unapređenjem zaštite mladih u prometu, članovi Udruge Sigurna cesta odlučili su dati svoj doprinos u rješavanju problema globalne sigurnosti preventivom i edukacijom kako bi se ublažile posljedice stradavanja najmlađih  sudionika u prometu na cestama.

Udruga Sigurna cesta-prometna preventiva mladih osnovana 27. svibnja 2011. godine  s ciljem izrade strategija i provedbe projekata  zaštite u prometu djece predškolske i školske  dobi i glavni partner Agencija za odgoj i obrazovanje nastavljaju   prošlogodišnju vrlo uspješnu   suradnji na realizaciji  novog Projekta „ Prometna  preventiva djece rane i predškolske dobi“. Projekt su prihvatili članovi Radne skupine zaduženi za praćenje, provedbu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH. Zadaća ovoga projekta je: promicanje, preventiva, razvitak i unapređenje zaštite djece rane i predškolske dobi u prometu u Republici Hrvatskoj. U okviru Projekta  organizira se  sručni skup, za po dvije odgajateljice-odgajatelja izabranih iz redova zaposlenih u vrtićima Grada Zagreba (ukupno 120 sudionika).

Udruga Sigurna cesta za djecu u  vrtićima  dostavit će  edukativno preventivni materijal, 6.000 komada knjižica i bojanki: „Djeca u prometu kao pješaci i putnici“.

Mjesto održavanja: Zagreb, Grad Mladih, Aleja Hrvatske mladeži BB (Granešina).
Vrijeme održavanja: 10. prosinca  2014. (srijeda). Početak skupa 10:00 sati
Cilj: smanjenje broja smrtno, teško i lakše stradale djece u prometu.

Očekivani ishodi: osposobiti sudionike koji već rade s djecom rane i predškolske dobi u vrtićima da postanu nositelji  temeljnih odrednica  opće  prometne preventive  za  promicanje, razvitak i unapređenje zaštite djece rane i predškolske dobi u prometu.

Na stručnom skupu  planiramo prenijeti dosadašnje  znanje i iskustvo  koji je dalo konkretne rezultate (smanjenje broja djece stradale u prometu), čime bi se razvijala ino­vacija i dobra praksa, a koja će sigurno koristiti i pomoći kod osposobljavanja odgajateljica i odgojitelja.

Na realizaciji Projekta i stručnog skupa biti će uključeni stručnjaci koji se već dugi niz godina bave osposobljavanjem, poučavanjem i preventivom u prometu općenito.

Predavači:

 • Prof.dr.sc. Biserka Petrović- SočoPrometni odgoj i obrazovanje djece predškolske dobi
 • Tijana Vidović, prof.; Kompetencije i usavršavanje odgojitelja i stručnih djelatnika predškolske ustanove iz područja prometnog obrazovanja   
 • Dario Plehati – ing. informatike; Prezentacija projekta Gugalaga – pronađi svoj vrtić
 • Zlata Gunc, dipl. pedagoginja – savjetnica;  Primarni preventivni program razvoja prometne kulture i sigurnosti djece u prometu
 • Prof.dr. Eduard Missoni; Stručno – sigurnosni aspekti programa prometnog odgoja i njegova primjerenost uzrastu predškolske djece

Lista gostiju:

 • Mira Božić – Predsjednica Udruge ravnatelja predškolskih ustanova Grada Zagreba
 • Krešimir Ivanković dipl.oec. – Predsjednik udruge Sigurna cesta- prometna preventiva mladih
 • Prof.dr.sc. Franko Rotim – Hrvatsko znanstveno društvo za promet
 • Bosiljka Devernay  Voditeljica Odjela za predškolski odgoj grada Zagreba
 • Darija Drviš prof. – Viša savjetnica za predškolski odgoj AZOO
 • mr.sc. Miron Huljak dipl. ing. – Ravnateljstvo policije – Služba za sigurnost cestovnog prometa
 •  Marija Ivanković prof.  – Voditeljica Služba za predškolski odgoj i obrazovanje   MZOS

Program

U vremenskom razdoblju od 2001. do 2010. godine u Republici Hrvatskoj, prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske poginulo je ukupno 218 djece u dobi od 0-13 godina, teško ih  je ozlijeđeno 2823 a lakše 14 228, pri čemu ih je najviše poginulo u svojstvu putnika zatim pješaka.

Tijekom 2010. godine u Hrvatskoj smrtno je stradalo desetero djece, a 1327-ero djece lakše je ili teže ozlijeđeno. U usporedbi sa stradanjima djece tijekom 2009 godine, uočava se smanjenje broja  ozlijeđene djece za više od 50 %, što je posljedica jačanja preventivnih akcija i aktivnosti nadležnog Ministarstva za unutarnje poslove Republike Hrvatske, nacionalnih institucija, organizacija i udruga u području prometne kulture, posebice edukacije djece, roditelja i odgajatelja.

Postojećim projektom, skupom  i osmišljavanjem novih aktivnosti, glavni cilj je trajno smanjiti broj žrtava djece predškolske dobi u prometu; smrtno stradale, trajnog invaliditeta, teško i lakše ozlijeđene djece u Republici Hrvatskoj.

Molimo vašu podršku i zahvaljujemo u očekivanju Vaše suradnje na prezentaciji skupa.
Veselimo se Vašem dolasku!

S poštovanjem,

                                                                                                                Predsjednik Udruge
Krešimir Ivanković, dipl. oec.

Informacije:
Krešimir Ivanković
+385(0)9833 5706
info@sigurnacesta-ppm.hr
www.sigurnacesta-ppm.hr