SUDJELOVALI SMO: TEMATSKA SJEDNICA ODBORA ZA OBITELJ, MLADE I SPORT u Saboru RH

Na poziv saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport predstavnici Sigurne ceste pozvani su na tematsku sjednicu ZAŠTITA PRAVA DJECE U PROMETU – GDJE SMO I ŠTO JOŠ MORAMO UČINITI, 26. rujna 2019.  koja se održala u zgradi Hrvatskoga sabora.

Na inicijativu Pravobraniteljice za djecu, Odbor za obitelj, mlade i sport sazvao je ovu tematsku sjednicu, a tema je proizašla iz ranijih aktivnosti koje su ukazale na potrebu ulaganja dodatnih napora kako bi se poboljšalo stanje sigurnosti djece u prometu u svim segmentima, osobito u zaštiti djece kao putnika, pješaka i biciklista, te kako bi se unaprijedila dostupnost i sigurnost organiziranog prijevoza djece.

Potrebno je ulagati i u poboljšanja i stvaranje sigurne cestovne infrastrukture te širiti sveobuhvatne preventivne aktivnosti usmjerene na sudjelovanje djece u prometu kao posebno osjetljive skupine.

Imajući u vidu da se uskoro očekuje analiza učinaka provedbe Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011. – 2020. godine te s obzirom na nedavne slučajeve teških stradavanja i ugroženosti djece u prometu, rujan je bio pravo vrijeme za preispitivanje što je dosad učinjeno i što se još mora učiniti u zaštiti djece u prometu.

Početak nove školske godine 2019./2020. ujedno je i prilika da se podsjeti na ranjivost djece u prometu i naglasi potreba njihove zaštite, s ciljem definiranja daljnjih mogućnosti i poduzimanja mjera za izgradnju cjelovitog sustava zaštite prava i interesa djece te za sprječavanje štetnih djelovanja koja ugrožavaju njihova prava i interese.

Na sjednicu su bili pozvani predstavnici resornih ministarstava, Agencije za odgoj i obrazovanje, akademske i stručne zajednice (specijaliziranih institucija iz područja prometa), predstavnici udruga koje se zalažu za sigurnost djece u prometu i drugih društvenih dionika.