Tjedan cjeloživotnog učenja

Tjedan cjeloživotnog učenja

Pripremila: Ivanka Vusić
policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko-križevačke održali su 18. i 19. rujna 2019. edukativna predavanja djeci u skupini Loptice u dječjem vrtiću „Igra“ u Kloštru Podravskom, skupini „Kapljice“ u dječjem vrtiću „Bubamara“ u Kalinovcu, dječjem vrtiću „Leptirić“ u Hlebinama i skupini „Zdravoljupci“ u dječjem vrtiću „Fijolica“ u Novigradu Podravskom.

Tom prilikom djeci starosti od 2,5 do 6 godina ukazalo se na sigurno sudjelovanje u prometu u svojstvu pješaka i vozača bicikala. U sklopu preventivne akcije „Siguran prijevoz djece u vozilima“ i provođenja aktivnosti tijekom „Road safety days“ djeca su učila kako se na siguran način mogu prevoziti u vozilima, zašto je važno na pravilan način koristiti autosjedalicu i sigurnosni pojas, kao i opasnostima nepravilnog korištenja autosjedalica i sigurnosnog pojasa, a na demo-sjedalu i autosjedalicama tvrtke BeSafe samo medvjedić nije bio vezan, ali je ipak prošao bez ozljeda.

Odgojiteljicama i djeci uručene su naljepnice i razglednice „Dijete u autu“ izrađene u suradnji sa Savjetom za sigurnost prometa na cestama koprivničko-križevačke županije, te brošure udruge RODA „Autosjedalica, uvijek i bez iznimke“.

U suradnji Policijske uprave i udruge „RODA“ dana 20. rujna 2019. ispred dječjeg vrtića „Smiješak“ u Koprivnici održana je kontrola prevoženja djece u vozilima odnosno korištenja dječjih autosjedalica.

Tom prilikom kontrolirano je 11 vozila i 16 autosjedalica, od čega je 8-ero djece zatečeno da se u vozilu prevozi na nepravilan način, dok je samo 5-ero djece bilo ispravno vezano u autosjedalicama. Iako u 3 autosjedalice nije bilo djece, iste nisu bile pravilno smještene u vozilima.

Od ukupno 16 pregledanih autosjedalica u vozilima roditelja utvrđeno je u jednom slučaju da su prelabavi unutarnji pojasevi autosjedalice, a u šest vozila autosjedalica nije bila pravilno smještena. Zabrinjava činjenica da se sedmero djece prevozilo u autosjedalicama koje nisu primjerene njihovom uzrastu.

Osim toga kontroliralo se i kako roditelji prevoze djecu na biciklima. Utvrđeno je da se četvero djece vozilo bez zaštitne kacige, od čega je u jednom slučaju dijete preraslo sjedalicu za bicikl i nije se moglo na ispravan način prevoziti u toj sjedalici. Također, roditelji su dvoje djece prevozili na izrazito opasan i zabranjen način odnosno na električnom romobilu i mopedu.