SURADNJA: Tehnička škola Bjelovar i Sigurna cesta

Učenici Tehničke škole Bjelovar u suradnji s udrugom Sigurna cesta proveli su projekt pod nazivom DrinklessThink more u kojemu su nastojali ukazati na problem stradanja mladih vozača, s posebnim naglaskom na vožnju pod utjecajem alkohola. U sklopu projekta pod vodstvom mentora učenici su proveli ankete među učenicima 3. i 4. razreda, izradili crteže u sklopu školskih praktikuma te organizirali njihovu on-line izložbu, podijelili letke te snimili digitalni strip i edukativni video.

 

Projekt je dio međunarodnog natjecanja YOUR Ideas YOUR Initiatives 2020 koji provodi Renault u okviru svog obrazovnog programa SafetyandMobility For All (SMFA). Program je pokrenut 2011. godine s ciljem da inspirira i potakne mlade na aktivno sudjelovanje i doprinos lokalnoj zajednici u smislu poboljšanja cestovne sigurnosti i održive mobilnosti, a 2018. godine primio je nagradu Prince Michael International RoadSafetyAward u Londonu.

Učenici od 15 do 17 godina i njihovi učitelji iz svih dijelova svijeta pozvani su uključiti se u natjecanje u kojem sudjeluju sa samostalno osmišljenim projektima i inicijativama.

Prva faza projekta temelji se na istraživanju i prepoznavanju ključnih problema na području cestovne sigurnosti i održive mobilnosti, dok druga faza uključuje provođenje kampanje u kojoj učenici svojim aktivnostima nastoje doprinijeti podizanju svijesti o tim problemima na razini škole i šire lokalne zajednice.