AUTOSJEDALICA – UVIJEK! DV Cvrčak, Virovitica

AUTOSJEDALICA – UVIJEK! DV Cvrčak, Virovitica

U sklopu edukacije djece i roditelja u Dječjem vrtiću CVRČAK, u Virovitici, službenica za prometnu preventivu Policijske uprave Virovitičko-podravske Anita Relić govorila je o važnosti pravilne upotrebe autosjedalice prilikom vožnje djece u automobilu.

Za edukativno predavanje korištena je slikovnica: „Neobična želja“ u kojoj je prikazano iskustvo  Djeda Božićnjaka koji je ugrozio sebe i doveo u pitanje podjelu darova djeci vozeći se u saonicama bez sigurnosnog pojasa. Razgovorom na tu temu djeca na zanimljiv i prihvatljiv način usvajaju i proširuju svoje spoznaje o sigurnom sudjelovanju u prometu.

Nakon izlaganja, zainteresirani roditelji su mogli provjeriti jesu li u njihovim automobilima dječje sjedalice postavljene na ispravan način.

Odgovornost je svakog roditelja učiniti sve kako bi zaštitio svoje dijete u vožnji. Ne vezivanje djeteta u primjerenu autosjedalicu tijekom vožnje, svjesno je izlaganje djetetovog zdravlja i života opasnostima te, kao takvo, neopravdano i neprihvatljivo. Na postavljeno pitanje o tome zašto neki roditelji ne koriste autosjedalicu, često izjavljuju:

“Ne idemo daleko, samo do trgovine.”
“Ona protestira kad je u sjedalici.”
“Neće plakati ako ga ja držim u krilu.”
“Tek se rodila. Još ne zna sjediti.”

I na kraju, što treba zapamtiti:

  • Dijete je u vozilu najsigurnije u dječjoj autosjedalici.
  • Dječje autosjedalice spašavaju živote – život Vašeg djeteta je neprocjenjiv.
  • Dječje autosjedalice dizajnirane su za različite stupnjeve djetetovog razvoja i nisu opasne po djetetovo zdravlje.
  • Da bi autosjedalica pružila zaštitu djetetu ona mora biti pravilno postavljena i dijete u njoj pravilno vezano, a po uputama proizvođača.
  • Autosjedalica – uvijek i bez iznimke.

Pripremila: odgojiteljica Sandra Moslavac