DV Maslačak odabran za pilot projekt u Zagrebačkoj županiji

DV Maslačak odabran za pilot projekt u Zagrebačkoj županiji

PROJEKT ZA PROMICANJE, PREVENTIVU, RAZVITAK I UNAPREĐENJE ZAŠTITE DJECE PREDŠKOLSKE DOBI U PROMETU

Prometna kultura i pripremanje djece za odgovorno ponašanje u prometu sastavni su dio odgojno-obrazovnog rada vrtića. Dugi niz godina vrtić Maslačak surađuje s Policijskom postajom Zaprešić u ostvarivanju programa prometnog odgoja. U ostvarivanju programa vrtić se povezao i s drugim institucijama (HAK – program “Vidi i klikni”).

U svibnju 2013. godine, na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) vrtić se uključio u pilot projekt pod nazivom “Projekt za promicanje, preventivu, razvitak i unapređenje zaštite djece predškolske dobi u prometu“. Nosioc programa je udruga Sigurnacesta – prometna preventiva mladih. Njen glavni partner je AZOO. Projekt obuhvaća izradu Strategije prometne preventive u vrtićima i naobrazbu odabranih provoditelja aktivnosti u svakoj županiji Republike Hrvatske.

Ponosni smo što je na prijedlog AZOO-e u Zagrebačkoj županiji, uz vrtić iz Ivanćgrada za sudjelovanje u pilot projektu odabran vrtić Maslačak. Za kordinatoricu projekta vrtić je delegira oodgojiteljicu, mentoricu Suzanu Košutić.

U sklopu projekta, na razini Zagrebačke županije, osmišljen je akcijski plan pod nazivom “Kad u školu krenem sam biti ću ponosan što o prometu mnogo znam” – vrtićki prometni poligon. Očekujemo da će nam prometni poligon pomoći u provođenju programa. Na njemu djeca bez rizika mogu uvježbavati oprezno kretanje i ponašanje u prometu.

Uz pomoć gospodina Krešimira Petrica, djelatnika Upravnog odjela za graditeljstvo grada Zaprešića, u dvorištu centralne kuće iscrtan je prometni poligon. U izradi nacrta prometnog poligona pomogao nam je gospodin policajac Hrvoje Hanžek. Udruga Sigurna cesta donirala je iz planiranih sredstva iz projekta za nabavu semafora. Zahvaljujući ovim donacijama djeca vrtića Maslačak imaju dobre uvjete za učenje i uvježbavanje odgovornog ponašanja u prometu.

SEMAFOR

NA ULICI SU VAŽNI PROMETNI ZNACI
TO ZNAJU REDOM SVI PJEŠACI

ŠTO ZNAK KOJI ZNAČITO ZNA SVAKA GLAVA
BILA ONA SMEĐA, CRNA ILI PLAVA.

STOP, STOP, STOP – NA SEMAFORU ZNAK
STOP, STOP, STOP – CRVEN KAO RAK

TI PAZI I GLEDAJ,
PA ZELENO ČEKAJ
DA SIGURNO BUDE DOK PRELAZIŠ ZEBRE DUGE.

ONO ŠTO SE NE TREBA REĆI
DA CESTU BAŠ UVIJEK ZEBROM TREBA PRIJEĆI.

KAD MOŽEŠ PRIJEĆI
TO ĆE TI ON REĆI,
TAJ OZBILJNI STVOR
NAŠ PRIJATELJ SEMAFOR.