Edukacija budućih roditelja u Edukacijskom centru Opće bolnice “Dr. T. Bardek”

Edukacija budućih roditelja u Edukacijskom centru Opće bolnice “Dr. T. Bardek”

Dana 13. rujna 2018.g. u prostorijama Edukacijskog centra Opće bolnice „Dr. T. Bardek“ u Koprivnici održana je edukacija budućih roditelja na tečaju za trudnice.

Na edukaciji, budući su roditelji upoznati sa zakonskim odredbama o obvezi korištenja sigurnosnog pojasa i prijevoza djece u vozilima, svrsishodnošću  korištenja autosjedalica, načinu postavljanja autosjedalica u vozilo i sigurnog smještaja djeteta u dječju sjedalicu u automobilu.

Osim toga, prisutnima su dani savjeti na što treba pripaziti kod kupnje novih i rabljenih autosjedalica. Upoznati su s pravilnim vezivanjem djece u autosjedalici, koje se pogreške mogu pri tome učiniti, kao i načinom smještaja djece u vozilima i korištenjem sigurnosnog pojasa u automobilu kada dijete preraste autosjedalicu. Posebna pozornost skrenuta je na opasnosti ukoliko se sigurnosni pojas u automobilu ne koristi, te kako sigurnosni pojas moraju koristiti trudnice, kako ne bi došlo do ozljeđivanja.

Na autosjedalici tvrtke BeSafe grupe 0+ prikazano je kako ju pravilno smjestiti i učvrstiti u vozilo, kao i greške koje se često rade prilikom prijevoza djece u vozilima. Prisutnima su uručene brošure udruge Roda – „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“ i naljepnice „Dijete u autu“.

Svim prisutnima skrenuta je pozornost da poštuju prometne propise posebice one koji se odnose na ograničenje brzine, na zabranu upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola, da tijekom vožnje ne koriste mobitel te da budu odgovorni sudionici u prometu.

Pripremila: Ivanka Vusić, policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke
Koprivnica, 13. rujna 2018.