Edukacija za buduće roditelje

Edukacija za buduće roditelje

U suradnji s dječjim vrtićem Tratinčica u Koprivnici, te aktivnostima u projektu „Prometna preventiva u dječjem vrtiću“ održana je edukacija roditelja djece iz skupina „Iskrice“, „Malci“ i „Maksići“. Teme obrađene u edukaciji odnosile su se na stradavanje djece u prometu, opasnosti koje vrebaju u prometu, kako zaštititi djecu u svojstvu pješaka, biciklista, a posebice putnika u vozilu s naglaskom na pravilno korištenje sigurnosnog pojasa i autosjedalica.

U edukacijskom centru Opće bolnice Dr. T. Bardek u Koprivnici održana je edukacija budućih roditelja u sklopu tečaja za trudnice. Na edukaciji budući roditelji upoznati su sa zakonskim odredbama o korištenju sigurnosnog pojasa i prijevoza djece u vozilima, svrsi korištenja autosjedalica, načinu postavljanja autosjedalica u vozilo i smještaja djeteta u istu. Osim toga, prisutnima su dati savjeti na što treba pripaziti kod kupnje novih i rabljenih autosjedalica, načinu učvršćivanja sigurnosnog pojasa i pojaseva autosjedalice, što kad dijete preraste autosjedalicu i dr.

Posebna pozornost skrenuta je na način korištenja sigurnosnog pojasa, opasnostima ukoliko se sigurnosni pojas koristi na nepravilan način ili se isti uopće ne koristi, te kako sigurnosni pojas koriste trudnice.

Na autosjedalici tvrtke BeSafe grupe 0+ prikazano je kako istu pravilno smjestiti u vozilo, kao i greške koje se često rade prilikom prijevoza djece u vozilima. Prisutnima su uručene brošure udruge Roda – „Autosjedalica uvijek i bez iznimke“ i naljepnice „Dijete u autu“. Svim prisutnima skrenuta je pozornost da poštuju prometne propise posebice one koji se odnose na ograničenje brzine, da ne upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, poštuju prometne znakove i pravila o propuštanju vozila i prednosti prolaska, da tijekom vožnje ne koriste mobitel, te da budu odgovorni sudionici u prometu.

Pripremila: Ivanka Vusić, policijska službenica Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave koprivničko-križevačke
Koprivnica, 18. travnja 2018.g.